Anna-Clara Tidholm - Iedereen mag mee

"Een klein meisje neemt iedereen mee in de vrachtwagen." 
iedereenmagmee.gif

Anna-Clara Tidholm - Iedereen mag mee

In Iedereen mag mee zit een klein meisje achter het stuur van een grote blauwe vrachtwagen. Iedereen die ze ontmoet mag mee. Een verveelde kerstman, een piekerend varken, een jongen die struikelt, een hond die het koud heeft en een verdrietige beer. Samen rijden ze naar huis en verorberen ze een feestelijk maal aan een gezellige tafel.

Het verhaal is heel ongecompliceerd. Het hoofdpersonage heeft geen naam, maar heeft duidelijk een goed hart. Ze is erop uit om iedereen die ze ontmoet te helpen. De beer wordt getroost, de kerstman mag mee op avontuur... Samen is zoveel leuker dan eenzaam en alleen. De boodschap is eenvoudig en hartverwarmend. Meer moet dat niet zijn. Ook de illustraties zijn klaar en duidelijk. Met een aantal lijnen, weinig details en heldere kleuren worden de personages een voor een geïntroduceerd. Emoties zijn heel herkenbaar voor kinderen en uiten zich in de houdingen en gelaatsuitdrukkingen. Kerstman staat er maar sip bij, de hond rilt van de kou en de beer laat grote tranen. De laatste pagina's stralen warmte en gezelligheid uit: geen druilerige en grijze achtergronden meer, maar in de avondgloed rijden ze naar een groot huis, vol oplichtende ramen waar een huiselijke keukentafel met een enorme kom soep op hen wacht.

Dit prentenboek is een heel geschikte titel voor peuters. De eenvoud van het verhaal, het geringe aandeel van tekst vol herhalingen en opsommingen en de sobere, maar felle illustraties maken het een voorleesaanrader voor de allerkleinsten.

Iedereen mag mee
Vanaf 2 jaar
Originele titel: Alla får åka med
Tekst en illustraties: Anna-Clara Tidholm
Vertaling: Clara Hillen
Hillen, 2005, voor België: verdeling via Agora

« Terug