Herbie Brennan - Elfenoorlog

"Een avontuurlijk verhaal over de Analoge Wereld en een oorlog tussen elfen." 
elfenoorlog.gif

Herbie Brennan - Elfenoorlog

Hajo Atteman wordt op een en dezelfde dag geconfronteerd met het feit dat zijn moeder lesbisch is èn dat er toch elfen bestaan. In de tuin van de mopperende 80-jarige meneer Harkeman vindt Hajo namelijk een elf die Pyrgus heet en zoon is van de Purperen Keizer uit het Elfenrijk. Meneer Harkeman is vroeger bankrover en fysicus geweest en kent zo methoden waarmee hij en Hajo Pyrgus terug naar zijn eigen wereld zouden kunnen brengen.

Intussen kan in de wereld van de elfen elk moment oorlog uitbreken tussen de Nacht- en de Lichtelfen. De Nachtelfen worden aangevoerd door Graaf Sleedoorn. Ze worden daarbij geholpen door demonen onder leiding van de Heer van de Duisternis, Beleth.

Als blijkt dat men Pyrgus wil vermoorden wordt hij door zijn vader naar de Analoge wereld gestuurd (de wereld waar wij in leven). Maar door sabotage komt Pyrgus op de verkeerde plaats terecht, in de tuin van meneer Harkema. Maar dat is nog niet het ergste: voordat Pyrgus vertrok heeft hij, in plaats van de gebruikelijke vaccinatie, vergif ingespoten gekregen..

Zo krijgen Hajo en meneer Harkema onverwacht een grote rol in de beslissende strijd tussen licht en duisternis.

Over het verhaal
In het boek blijkt dus naast onze wereld (in het boek de Analoge wereld genoemd) ook nog de wereld van de elfen te bestaan. De elfen konden in het verleden makkelijk van de ene wereld naar de andere gaan. Nu zijn er echter nog maar een paar poorten over waarmee de reis kan worden gemaakt. In de elfenwereld hebben elfen geen vleugels en zijn ze ook niet zo klein. Dat krijgen ze alleen als ze in de Analoge wereld terechtkomen.

Hajo woont in een gewone wijk en leidt een gewoon leven dat op een dag ruw wordt verstoord als blijkt dat zijn moeder een relatie heeft met een andere vrouw. Hajo helpt zo nu en dan meneer Harkema die allerlei rare ideeën heeft over UFO's en complotten van de FBI en de CIA tegen de wereld. Dan vinden ze Pyrgus en ziet meneer Harkema zijn ideeën bevestigd. De wereld van Hajo staat daarentegen op zijn kop, ook om wat er thuis is gebeurd.

Zowel Hajo als Pyrgus hebben allebei als veertienjarige problemen met hun ouders. Hajo heeft in het begin van het verhaal grote moeite met het feit dat zijn ouders uit elkaar gaan. Aan het eind stelt hij daarbij zijn eigen voorwaarden. Pyrgus gaat volstrekt tegen de wil van zijn vader in door steeds alleen rond te dolen in de stad en zich allerlei problemen op de hals te halen. Aan het eind gedraagt hij zich een keizerszoon waardig.

Het verhaal is gerust sciencefiction te noemen. Het heen en weer reizen tussen 2 werelden en de technische aspecten daarvan die geregeld aan bod komen zijn boeiende gegevens.
Het is ook een spannend sprookje met veel humor en bizarre personages zoals de eigenaren van de lijmfabriek Coridan en Citroen die zich ieder met magische en duistere zaken bezighouden. Pyrgus' zus, Celestrina, heeft een psychotronische spin waarmee ze buiten haar lichaam kan treden en zich op de hoogte kan stellen van de gebeurtenissen in de wereld om haar heen. Zij omzeilt allerlei toverspreuken die haar tegen zouden moeten houden in haar zoektocht naar de elfen die haar broer willen vermoorden.
Ook Hajo en meneer Harkema worden uiteindelijk geconfronteerd met de magie van de elfenwereld als zij door de poort gaan om Pyrgus en de Purperen Keizer te helpen.

Het boek lijkt aan het eind de indruk te wekken dat het een vervolg krijgt door ondermeer de reactie van zijn halfbroer Comma op de gebeurtenissen. Daar zie ik naar uit!
Als dat niet het geval is, vind ik het jammer dat de rol van Comma niet meer is uitgediept. Zijn omgang met zijn broer en zus en zijn reactie op de gebeurtenissen, maakt bij de lezer het gevoel los dat hij zo zijn eigen ideeën heeft over het regeren van het keizerrijk. Misschien heeft hij er ook een hand in gehad dat Pyrgus bijna dood was....

Over de auteur
Herbie Brennan is een Ierse schrijver en begon als journalist op zijn achttiende. Toen hij vierentwintig was was hij de jongste krantenuitgever van Ierland. Rond die tijd publiceerde hij ook zijn eerste roman. Sindsdien heeft hij meer dan 70 boeken geschreven, fictie en non-fictie voor volwassenen en kinderen. Zijn onderwerpen variëren van geschiedenis tot psychologie, kwantum fysica en spiritualisme.

Brennan zegt zelf dat hij nooit vantevoren weet hoe zijn boeken verlopen. Zijn personages schrijven hun eigen verhaal en zo krijgt het verhaal vanzelf vorm. Hij was eigenlijk ook helemaal niet van plan over elfen te schrijven. Zijn voorliefde voor techniek gaat mooi samen met de werelden die hij in dit boek heeft gecreëerd.

Herbie Brennan - Elvenoorlog (Faerie Wars, vertaald door Ellis Post Uiterweer), Vassallucci, 2003

(S.v.B.)

« Terug