Mini Grey - De erwt en de prinses

"Een klassiek sprookje op een nieuwe manier verteld." 
erwtenprinses.gif

Mini Grey - De erwt en de prinses

Vanaf 4 jaar.

Je vraagt je af wie ze eigenlijk niet kent. De verhalen die vrijwel altijd beginnen met 'Er was eens' en eindigen met 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Oftewel: sprookjes, die zijn te onderscheiden in volkssprookjes en kunstsprookjes. De vertellingen ontstonden vanuit het volk om de mensen te laten nadenken over zichzelf (volkssprookjes) of ze werden bedacht door schrijvers die er veel symboliek in verwerkten (kunstsprookjes).
Tot op de dag van vandaag worden nieuwe sprookjes geschreven. Maar ook oude worden verteld, doorverteld en herverteld, in hun oorspronkelijke vorm of in een nieuwe jas. Bij het laatste is het de kunst om te kiezen voor een originele bewerking. Bijvoorbeeld zoals Mini Grey deed met Hans Christian Andersens 'De prinses op de erwt'. In haar prentenboek De erwt en de prinses laat ze de erwt vertellen. En dat werpt weer een heel nieuw licht op de manier waarop een toekomstige prinses de erwt ontdekt onder een grote stapel matrassen.

De erwt vertelt vanaf het moment van zijn geboorte in de paleismoestuin. Zijn leven lijkt te verlopen zoals dat van andere erwten. Hij groeit op in een peul, wordt geplukt, gedopt en komt met een heleboel soortgenoten in een kom terecht om te worden gebruikt in een nieuw gerecht. Toch voelde deze erwt dat hij belangrijk zou worden. Dat gevoel wordt bevestigd als de koningin de erwt meeneemt uit de keuken om hem te bewaren in een doosje. Lange tijd later wordt hij er weer uitgehaald en onder een berg matrassen en donzen dekbedden gelegd. Volgens de koningin zal een echte prinses de erwt voelen als ze slaapt. En die echte prinses is nodig zodat haar zoon, de prins, eindelijk kan trouwen.
Een prachtige vondst van Grey is hoe ze de erwt laat vertellen over de periode tussen het verlaten van de keuken en de plaatsing in de slaapkamer. De erwt geeft de lezer 'wat achtergrondinformatie' over de zoektocht van de prins naar een geschikte prinses. Een humoristisch detail: de motivatie van de prins is het voorkomen dat hij zijn zakgeld niet meer krijgt.
Als het vinden van een prinses in een mislukking dreigt uit te monden, grijpt de erwt in. Op een nacht wurmt hij zich tussen de matrassen vandaan, kruipt naar boven en fluistert urenlang in het oor van de slapende jonge vrouw dat hij onderin het bed ligt. Met succes. En zoals de erwt al voorvoelde wordt hij benoemd tot een 'Erg Belangrijk Voorwerp dat wordt Tentoongesteld in een museum'.

Geen seconde merk je als lezer dat je een al oeroud verhaal leest. Door de humor, het taalgebruik en gebeurtenissen (de prins trekt met rugzak en fototoestel de wijde wereld in) haalt Grey het naar deze tijd. Maar ook de rol van de, eveneens door Mini Grey gemaakte, illustraties mag daarbij niet worden onderschat. De tekeningen in heldere kleuren zijn eigentijds, figuratief met soms een opmerkelijk maar erg fraai perspectief en bevatten veel details. Een hele aardige is dat de toekomstige prinses zich allang in de buurt van het paleis bevindt. Dit alles maakt De erwt en de prinses tot een zeer geslaagde bewerking van een klassiek verhaal.


Mini Grey - De erwt en de prinses, Uitgeverij Sjaloom, 2003
(P.M.)

« Terug