Imme Dros - Bijna jarig

"Ella telt de dagen af tot haar verjaardag." 
bijnajarig.gif

Imme Dros - Bijna jarig

In Bijna jarig telt Ella de dagen af tot haar verjaardag. Nog 7. Ze weet al heel wat van die dag. Wat ze gaat doen, eten, wie er komt, maar niet wat ze gaat krijgen. Het cadeau is nog een groot geheim en wacht op zolder. En dat maakt alles heel spannend, ze praat bijna over niets anders met haar vriendin Lucy. De zolder is voor hen dus even verboden terrein, maar spelen in de tuin kan best. En de ladder die de timmerman daar heeft laten staan in zijn middagpauze is een hele uitdaging voor hen. Want op het platte dak kan je heel ver zien... En niet alleen de bosjes in de verte, je kijkt er ook zo het zolderraam binnen... En zo ontdekt Ella toevallig haar cadeau. Het geheim is een pracht van een poppenhuis. Ella krijgt het koud, ook al is het warm, ze voelt zich misselijk, wil geen ijsje. Nu heeft ze zelf een geheim. Maar dit geheim is niet spannend of leuk. Mama denkt dat Ella jokt. Hoe weet ze anders wat haar cadeau is? Met een tekening legt ze mama uit wat er gebeurde. En zo wordt het voor Ella toch weer fijn om jarig te zijn...

Een heel fijne gebeurtenis in het kleine wereldje van de kleuter Ella wordt een klein drama. Gedaan met verlangen naar, uitkijken naar en de dagen aftellen tot het spannende moment. Even ondeugend zijn en de ladder opklimmen en Ella heeft haar lesje wel geleerd. Meteen is ook voor haar het plezier van verjaren over. Wat een schuldgevoel. En hoe leg je dat uit aan je boze mama? Hoe kan alles weer leuk, veilig en vertrouwd worden? Door eerlijk alles op te biechten. En met woorden is dat niet altijd makkelijk. Een tekening helpt haar.

De tekst van Imme Dros bestaat uit korte, welgekozen zinnen. Ze speelt met parallellie, vragen en beschrijvingen en maakt zo een heel ritmisch, makkelijk voor te lezen verhaal. De illustraties van Harrie Geelen zijn een feest van felle kleuren. Pagina per pagina een uniek schilderijtje. Expressief en op zich zelf staand. De tekeningen vertellen aan de jonge lezers hun eigen verhaal. Tekst en illustratie worden zo perfect op elkaar afgestemd.

Dit is het derde Ella-boek van Dros en Geelen. Imme Dros en haar man Harrie Geelen staan al jaren garant voor prachtige, wat meer poëtische boeken met een herkenbare, en toch uitdagende inhoud en betoverend kleurige illustraties. Imme Dros verzamelde al meer Zilveren Griffels dan wie ook. Vooral haar bewerkingen van mythen en legenden kunnen op veel lof rekenen. Harrie Geelen heeft als illustrator niet minder bekroningen, waaronder een Gouden Penseel voor Het beertje Pippeloentje (Annie M.G.Schmidt).

Bijna jarig
Vanaf 4 jaar
Tekst: Imme Dros
Illustraties: Harrie Geelen
Querido, 2005

I.D.

« Terug