Marjon Hofman - De regels van Floor

"Grote mensen zijn soms niet te begrijpen." 
regelsfloor.gif

Marjon Hofman - De regels van Floor

Dat de grote mensen-wereld voor kinderen soms ondoorgrondelijk is, is een bekend gegeven. Vrijwel iedereen kent Madelief uit de boeken van Guus Kuijer. Een meisje dat zich met grote regelmaat afvraagt waar volwassenen nou eigenlijk mee bezig zijn. En ook de door Kuijer in het leven geroepen Polleke heeft haar eigen kijk op de wereld van volwassenen. Beide meisjes hebben ook met elkaar gemeen dat ze vol verwondering beschouwen. Om vervolgens in hun eigen taalgebruik de wereld te bevatten.

Marjon Hoffman gaat met haar boek De regels van Floor aardig de richting op van het beschrijven van de verbazingwekkende wijze waarop volwassenen zich volgens kinderen kunnen gedragen. Het draait allemaal om Floor, een gewoon meisje van een jaar of negen, met een vader, moeder, een broer en een beste vriendin. Floor vindt dat je best met de mannetjesbarbies van je broer mag spelen als hij ze in een doos onder zijn bed heeft gestopt. Als grote mensen foto's van blote baby's schattig vinden, zijn foto's van blote grote mensen dus ook heel snoezig, is Floors overtuiging. En als iemand de lelijkste jas die ooit gemaakt is aan jou cadeau wil geven, hoef je die niet aan te nemen. Ook niet als je moeders vriendin haar best heeft gedaan achter de naaimachine. Zo is althans de mening van Floor. Helemaal onbegrijpelijk is het als de juf boos is, omdat je een prachtige tekening maakt van het langste meisje in je klas en je er voor de duidelijkheid een giraf naast tekent. Floor haalt de tekening gewoon weer uit de prullenbak.
Floor vindt die volwassenen maar knap lastig. Daarom bedenkt ze haar eigen regels, in totaal veertien stuks, zoals 'als grote mensen zielige kinderen uitlachen, moeten ze ook op de gang staan', 'je moet altijd oppassen voor mensen met ogen in hun achterhoofd' en 'als je prinsesje speelt, mag je altijd je moeder als lakei gebruiken'. Elke regel is geschreven in dat typische op school geleerde kinderhandschrift en kondigt een kort verhaal aan over het ontstaan ervan: ervaringen van Floor die door Marjon Hoffman in goed leesbare taal en op een komische manier zijn opgeschreven. Het is Hoffman goed gelukt om in de gedachten van een kind te kruipen en door kinderogen te kijken, zonder kinderachtig te zijn. De vragen, antwoorden en oplossingen die ze beschrijft kunnen zo uit het brein van een negenjarige zijn ontsnapt.

Voordat Marjon Hoffman fulltime ging schrijven bedacht ze zeven jaar lang een heleboel reclamespotjes. Ongetwijfeld kennen veel kinderen die van McDonald's waarin Jantje zijn vriendjes wijsmaakt dat zijn vader bij deze hamburgergigant werkt en over het jongetje dat van zijn vader de 'eerste' fietsles krijgt. Met De regels van Floor maakte Hoffman haar debuut als kinderboekenschrijver. Een veelbelovend begin!

Marjon Hoffman - De regels van Floor, met tekeningen van Georgien Overwater
Ploegsma, 2003
(P.M.)

« Terug

bol

Bestel
Marjon Hofman - De regels van Floor
via de internet boekhandel bol