Jonathan Shipton - Geluksvogel

"Wanneer de knuffel is verdwenen..." 
geluksvogelshipton.gif

Jonathan Shipton - Geluksvogel

Iedereen heeft wel eens verdriet. Voor kleine jongens en kleine uiltjes in deze boeken is dat verdriet wel heel groot. En het heeft met vergeten te maken...

In Geluksvogel draait alles om Kwak, de zachte knuffeleend van kleine Thomas. Als Thomas de eend van zijn papa cadeau krijgt, worden ze onafscheidelijk. De beste vrienden, die samen spelen, lezen, naar de crèche gaan. Ook op de strandvakantie mag Kwak niet ontbreken. Tot het tijd is om terug naar huis te gaan... Kwak is verdwenen... en Thomas is ontroostbaar. Een zoektocht in huis en op het strand levert niets op. Het verdriet van Thomas wordt enkel groter. Hij mist zijn beste vriend, droomt er 's nachts van. Geen enkele knuffel kan Kwak vervangen. Maar kleine jongens worden groter. Ook Thomas groeit en speelt met ander speelgoed. En hij vergeet... Tot hij zelf papa is geworden en met zijn zoon Tim naar oma's huis aan het strand trekt. Kleine Tim gaat op ontdekking en vindt de grootste schat ooit: Kwak! Die verdween jaren geleden onder de rommel op zolder en heeft nu een nieuwe kleine vriend.

Een lief, herkenbaar verhaal. Zoals veel peuters en kleuters heeft Thomas een eigen lievelingsknuffel. Wat een ramp als die zoek raakt. Geen woorden genoeg om dat verdriet te beschrijven.
Geluksvogel is een mooi prentenboek om dan samen met papa of mama te lezen. Je liefste knuffel komt ooit wel terecht en zal zeker iemand gelukkig maken. Zo'n vriend vergeet je namelijk niet gauw...

De tekst is heel eenvoudig en makkelijk te begrijpen door kleine kinderen. Maar het boek wordt vooral gemaakt door de zachte, concrete illustraties van de Nederlandse Susanne Diederen. Ze illustreerde eerder de boeken over Beer Baboen (uitgeverij Hillen). Haar pastelkleuren vertederen en zorgen voor schattige personages. Haar stijl past perfect bij de toon van dit verhaal en bij de doelgroep ervan. Zacht en herkenbaar, inleefbaar. Ideaal warm voorleesverhaal over vriendschap, verdriet en vergeten.

Geluksvogel
Vanaf 2 jaar
Oorspronkelijke titel: Lucky Duck
Tekst: Jonathan Shipton
Illustraties: Susanne Diederen
Vertaling: W. Davids
Uitgeverij Luister, 2004

I.D.

« Terug