Paula Friester - Waarom huil je, kleine uil?

"Over verdrietig zijn." 
kleineuil.gif

Paula Friester - Waarom huil je, kleine uil?

Waarom huil je, kleine uil? gaat zonder twijfel over verdrietig zijn. Op een dag horen de dieren in het bos een vreemd geluid. Het klinkt een beetje zoals het geluid dat de oude wolf maakte en daar worden ze bang van. Maar als de egel op onderzoek trekt - hij kan zich bij gevaar met zijn stekels verdedigen - merken ze kleine uil op. Hij huilt ongelooflijk hard. Maar waarom? Hij is niet uit het nest gevallen, verveelt zich niet en kan ook niet getroost worden. Raaf, egel, eekhoorn en mol proberen het allemaal. Spelletjes, bloemenkransen, noten of troostende liedjes helpen NIET. Kleine uil blijft wenen. Als de oude kever het beu is en kleine uil een tik op zijn billen dreigt te geven, gaat kleine uil enkel harder huilen. Tot hij in de troostende vleugels van mama vliegt. Maar als iedereen wil weten waarom kleine uil zo hard moest huilen, dan is die dat vergeten...

Op de cover maken we kennis met kleine uil. Een schattig personage. Maar ontroostbaar. Zoals kleine kinderen dat ook soms zijn. En precies daarom zo herkenbaar voor de lezertjes. Het verhaal kent voldoende spanningsmomenten. Wat is er aan de hand? Wie huilt zo luid? En waarom? De climax op het einde is de grote verrassing.

De illustraties van Philippe Goossens zijn zacht, ietwat wazig. In mooie tinten van bruin en groen. Een echt bosverhaal dus! Met toffe personages. Heel behulpzame, af en toe een beetje onhandige dieren en de eigenwijze kleine uil zorgen voor de leuke, grappige toon van dit verrassende boek over verdriet en vergeten.

Waarom huil je, kleine uil?
Vanaf 4 jaar
Oorspronkelijke titel: Heule Eule
Tekst: Paul Friester
Illustraties: Philippe Goossens
Vertaling: M.E. Ander
De vier windstreken, 2004

(I.D.)

« Terug