Brigitte Weninger - Het mooiste geschenk - 24 adventsverhalen

"Vierentwintig decemberverhalen voor het slapengaan." 
mooistegeschenk.jpg

Brigitte Weninger - Het mooiste geschenk - 24 adventsverhalen

Vanaf 4 jaar.

In Het mooiste geschenk valt vlak voor de voeten van de oude haas een engeltje op de grond (hij is niet zo goed in landen). Het engeltje is voor iemand waarvan hij de naam in het oor van de oude haas fluistert op zoek naar het mooiste geschenk dat bestaat. De haas heeft wel een idee. Een lekkere wortel, dat is mooi. Dat vindt het engeltje ook. Tenminste, als de ontvanger een haas is. Maar andere wezens willen andere cadeautjes. Toch meent de oude haas dat vele erg blij zouden zijn met een wortel. En hij vertelt het verhaal voor de eerste dag van december. Na dit verhaal volgen nog drieëntwintig door Brigitte Weninger verzamelde korte en op zichzelf staande verhalen (maar lang genoeg voor jonge kinderen) die de oude haas en het engeltje om de beurt aan elkaar vertellen. Elk verhaal brengt een van de twee weer op een idee voor een andere vertelling. Hoe dat gebeurt wordt duidelijk door de verbindende teksten, waarin steeds het nummer van het volgende verhaal (en daarmee de datum in december) wordt genoemd. Lekker duidelijk voor jonge lezers en luisteraars.

Sommige verhalen zijn echte winterverhalen met veel sneeuw. Andere zijn minder seizoensgebonden. Het zijn dierenverhalen, fantasieverhalen of verhalen die kinderen zelf zouden kunnen meemaken. Allemaal zijn ze heel verschillend, maar gaan wel altijd over een onderwerp waar kinderen vragen over stellen of waarmee ze worden geconfronteerd, zoals de herkomst van de sterren, zich vervelen, met vieze laarzen naar binnen lopen, pannenkoeken eten, samen delen en zelfs een klein beetje emancipatie als een jongetje met een pop en een meisje met een garage wil spelen. Ook hebben alle verhalen met elkaar gemeen dat ze, heel subtiel, een boodschap uitdragen: wees aardig tegen elkaar en zorg goed voor een ander. Wijze woorden waarvan je hoopt dat iedereen daar goed naar luistert en vooral: ze onthoudt.
In het laatste verhaal (en dus op de laatste dag voor Kerstmis) ontdekt het engeltje samen met de haas dat het allermooiste geschenk helemaal niet ingewikkeld is. Als je maar tijd neemt voor elkaar.

Behalve een mooi verhalenboek met een omslag als een lekker zacht kussen is Het mooiste geschenk een prentenboek met juweeltjes van illustraties. Verschillende stijlen van de hand van veertien illustratoren lopen vloeiend in elkaar over, doordat ze met elkaar worden verbonden door een kleine illustratie en een witte bladzijde met alleen tekst. Dit maakt het boek tot een mooi exemplaar om te lezen, voor te lezen én om te bekijken. Elk jaar opnieuw.


Brigitte Weninger (tekst) & Miriam Monnier (illustraties): Het mooiste geschenk - 24 adventsverhalen, De Vier Windstreken, 2002

(P.M.)
 

« Terug

bol

Bestel
Brigitte Weninger - Het mooiste geschenk - 24 adventsverhalen
via de internet boekhandel bol