Edward van de Vendel - Lied voor een girafje

" Een toekomstige giraffenpapa zingt voor zijn ongeboren kind." 
liedvoorgirafje.jpg

Edward van de Vendel - Lied voor een girafje

Een knap prentenboeken over een kleine giraffe die groter wordt.

Lied voor een girafje is een pracht van een geschenkboek. Een toekomstige giraffenpapa zingt voor zijn ongeboren kind. Een lang lied dat bestaat uit korte, luchtige versjes op rijm en dat eigenlijk gaat over vrij diepe dubbelzinnige emoties en twijfels. De papa-giraffe wacht vol ongeduld op het kleintje en vindt het tegelijkertijd doodeng om vader te worden...

O girafje, klein onafje,
hoor je wat ik zing?

 

Wat begint als een zorgeloos liedje voor het girafje dat weldra zijn eerste stappen op de wereld zal zetten, verandert algauw van toon. Eerst geruststellend: je hoeft niet bang te zijn, eerst lijkt alles donker. Maar dan zal de wereld je oogjes indruppelen. En wij staan voor je klaar, je moeder en ik. Je zal niet langer een deel van je mama zijn, maar op als dier je vier eigen poten leren staan. En dan sluipen de gevaren van de grote, wijde wereld binnen... Je staat er alleen voor dan, je zal moeten eten zoeken, bewegen, je weg zoeken. En ik zal op de achtergrond kijken en af en toe een handje toesteken. Een bemoedigend knikje geven, meer kan ik niet doen als papa. Het wordt duidelijk dat de papa-giraffe wat onzeker is over zijn rol als vader. Hij krijgt schrik en weet niet goed hoe daarmee om te gaan. Zijn eigen angsten krijgen de bovenhand. Als papa zal mijn band met je niet zo groot of sterk zijn als die die je deelt met je mama. Zij geeft je eten, ademt met je mee. Ik sta aan de zijlijn en blijf alleen. Het liefst wat de papa zou doen is ontsnappen, hij is zelfs een beetje jaloers op de veilige, warme plek waar zijn kind nu is. Het liefst zou hij zelf ook terug in mama's buik zitten...

De tekst is heel beeldend en poëtisch, wat we van Edward van de Vendel gewoon zijn. Woorden vol gevoel, die enerzijds heel troostend en warm zijn en ook wat droef en ontroerend anderzijds. Over het enthousiasme en de onzekerheid van toekomstige ouders, over het ongedurig wachten op de komst van een kindje, de hoop dat alles in orde zal zijn en de angst voor het onbekende dat volgt.

De bruin-gele illustraties zijn heel sfeervol en artistiek. Vol humor, waardoor ze een perfecte aanvulling op de eerder symbolische tekst zijn. De personages, de giraffen, worden heel menselijk en grappig in beeld gebracht en dit zorgt ervoor dat hun gevoelens en handelingen heel natuurlijk en herkenbaar zijn voor 'mensen'lezers, voor (toekomstige) ouders.

Dit knap vormgegeven boek is een tweede samenwerking tussen auteur Eward van de Vendel en illustrator Sebastiaan van Doninck. Eerst was er namelijk Het woei, dat een Vlag en wimpel voor de illustraties kreeg in 2004.

Lied voor een girafje
Vanaf 5 jaar
Tekst: Edward van de Vendel
Illustraties: Sebastiaan van Doninck
De Eenhoorn, 2004

I.D.

« Terug