Simon Puttock - De graafmachine

"Hoe Varken het verschil ontdekt tussen graven en graven." 
graafmacine.gif

Simon Puttock - De graafmachine

Vanaf 4 jaar.

Als je jarig bent wil je graag een mooi cadeau. Misschien zelfs een cadeau dat je nooit had verwacht! Varken in het prentenboek De Graafmachine van Simon Puttock en Alison Bartlett krijgt zo'n cadeau. Omdat oma weet dat iedereen in de familie dolgraag graaft geeft ze Varken iets dat ze zelf niet meer kan houden: een echte graafmachine. Varken is er zo blij mee dat hij meteen aan de slag gaat. Geen bloemetje in zijn tuin is nog veilig, Koe krijgt een zwembad, Kip kan lekker snel het graan zaaien en Hond verstopt in sneltreinvaart al zijn gevonden botten in de grond. Maar de volgende dag heeft niemand meer een graafklusje voor Varken en moet hij zelf wat bedenken. Hij graaft de hele nacht door. Tot grote woede van zijn vrienden, merkt hij de ochtend daarna. Varken maakt alles weer goed, maar hij kan de graafmachine niet meer zelf houden. Daarom krijgt hij van Koe, Kip en Hond een ander verjaardagscadeau waarmee hij toch kan graven.

Al direct bij het doorbladeren van De Graafmachine vallen de kleurrijke bladvullende illustraties op. Het zijn tekeningen met grote kleurvlakken, maar waarin toch veel details zijn te ontdekken. Details door het materiaalgebruik om het onderwerp van de tekening fraaier te laten uitkomen, maar ook details in de onderwerpen, zoals dierenschilderijtjes aan de muur, Koe die (als een mens) met zijn poten over elkaar zit en plantjes voor de ramen van het huis van Varken. Ook opvallend is het perspectief in de illustraties. Dit lijkt steeds 'te kloppen', maar tegelijkertijd ook weer niet. Het is enigszins te vergelijken met kindertekeningen zoals in één prent objecten van zowel bovenaf als van de zijkant zijn weergegeven. Dit maakt de tekeningen speels en zorgt er bovendien voor dat je ernaar blijft kijken.
Samen met het verhaal maken de illustraties De Graafmachine tot een mooi prentenboek dat jonge kinderen absoluut aanspreekt.

Simon Puttock (tekst) & Alison Bartlett (illustraties) - De Graafmachine, Uitgeverij Luister, 2002
(P.M.)
 

« Terug

bol

Bestel
Simon Puttock - De graafmachine
via de internet boekhandel bol