Harmen van Straaten - Spuit Elf

"Spuit Elf is een held of niet..." 
spuitelf.gif

Harmen van Straaten - Spuit Elf

Spuit Elf is een held of niet... De kleine olifant is het kneusje van de brandweerolifanten. Als de sirene waarschuwt voor brand, slaagt hij erin altijd te laat te komen. Elke keer opnieuw. De andere brandweerolifanten zijn het beu. Ze sturen Spuit Elf weg, ze zijn zijn smoesjes zat. Plots klinkt de sirene opnieuw en weg zijn ze. Maar als ze bij de kazerne terugkomen, zien ze rook. Brand! Ze kunnen hun ogen haast niet geloven: in een plas staat Spuit Elf. Hij heeft de brand geblust, helemaal alleen... Omdat Spuit Elf zo goed heeft opgelet, maken ze hem tot brandweerwacht. Hij mag de kazerne bewaken, zodat er niets in de fik kan raken...

Spuit Elf is een heel leuk personage, zit vol spijt en goede bedoelingen, maar is zo onhandig, verstrooid en grappig. Het klunsje wordt een echte held als hij de kazerne redt.
De tekst van Harmen van Straaten is er een vol vlotte rijmen en vol grappen. Uitstekend om voor te lezen en mee te zingen (het lied van de brandweerolifanten zeker toch).

"Wij zijn de brandweerolifanten.
Wij weten van wanten!
Moet er een brand worden geblust?
We hebben het zo weer gesust.
Zitten er katte in de bomen
Die er niet uit durven komen?"

De tinten die internationaal gekend illustrator Harmen van Straaten koos voor zijn boek zijn dezelfde als die van Marjolein Pottie: fel rood en hemelsblauw. Maar zijn illustraties kun je niet in een aantal eenvoudige lijnen vatten, ze zijn een stuk poëtischer en gedetailleerder. Sfeervol en zelfs wat melancholisch door de donkere decors. Met opvallende accenten in kleur zoals de uniformen en de brandweerauto. Een leuke aanrader voor kleine en grote helden.

Spuit elf
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Harmen van Straaten
Pimento, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Harmen van Straaten - Spuit Elf
via de internet boekhandel bol