Phyllis Root - Wat nu, Olivier?

"Over een beertje dat verdwaald raakt." 
watnuolivier.gif

Phyllis Root - Wat nu, Olivier?

Het is herfst. Papa en mama beer zijn druk in de weer. Mama hangt de was op en papa harkt de bladeren in de tuin samen. En kleine Olivier? Die zit wat te dromen. Tot hij een prachtig geel herfstblad ziet dwarrelen en het achterna gaat. De heuvel af, om de struik met rode blaadjes heen, langs een boom met kromme takken tot aan de rand van het bos. En dan is het mooie blad verdwenen... En komt Olivier tot het besef dat hij verdwaald is. 'Wat nu, Olivier?'. Hij wordt wat bang: waar zijn mama en papa? Dit is niet de kromme boom of de struik met de rode blaadjes. Hier was Olivier nog nooit... Hij begint te huilen. Steeds harder. En plots. Denkt Olivier diep na. En begint te brullen. Brroe-haa. Steeds luider. Tot opeens papa terug brult. En Olivier de weg terug vindt, langs de boom met kromme takken, langs de struik met rode blaadjes en de heuvel op, de tuin in, waar mama en papa hem opwachten. Tijdens de grote knuffel die hierop volgt, merkt Olivier het mooie gele blad opnieuw op.

Dit boek werd bekroond tijdens de nationale Voorleesdagen in 2005 (januari) en verdient het ook. Het is een pareltje van illustrator Christopher Denise. Hij studeerde vormgeving en maakte al verschillende prentenboeken. Het personage van Olivier is gebaseerd op zijn driejarige nichtje. Meteen is duidelijk dat Denise inspiratie haalt uit zijn directe omgeving en heel bedacht aan een boek begint.

Zijn illustraties zijn heel klassiek, lief. Ze doen me wat denken aan boeken en films uit de jaren 50 en zijn heel melancholisch van sfeer en kleur. Herfsttinten en prachtige, gedetailleerde natuurbeelden overheersen. Bijna elke pagina is een schilderijtje op zich. Met telkens een verschillend perspectief. De schutbladen zetten meteen de toon: een warm, huiselijk tafereel middenin de natuur. Ook de personages zijn heel innemend: de ietwat ondeugende, ondernemende en toch schattige kleuter en de liefhebbende, zorgende ouders. Een hecht gezin waar heel wat afgeknuffeld wordt dus. En dit maakt de berenfamilie heel menselijk en herkenbaar. Een berelieve voorleesaanrader!

Wat nu, Olivier?
Vanaf 4 jaar
Originele titel: Oliver finds his way
Tekst: Phyllis Root
Illustraties: Christopher Denise
Vertaling: L.M. Niskos
Lemniscaat, 2004

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Phyllis Root - Wat nu, Olivier?
via de internet boekhandel bol