Martha Heesen - Maandag heeft vleugels

"Over de warme vriendschap tussen een meisje en een ganzenkuiken." 
maandagheeftvleugels.gif

Martha Heesen - Maandag heeft vleugels

Maandag heeft vleugels is het nieuwste werk van bekroond auteur Martha Heesen. Ook dit keer volgt ze de gevoelens en gedachten van een heel gewoon meisje, op een moeilijk punt in haar leven. Niet anders dan in haar andere boeken, waarvoor ze trouwens al drie Zilveren Griffels na elkaar kreeg. Haar verhalen zijn aangrijpend, heel herkenbaar en gaan over de relaties tussen haar hoofdpersonages.
Klaar woont alleen bij haar vader. Als ze op een nacht het huis uitsluipt en ziet hoe een klein kuiken uit een ei (van een verlaten nest) kruipt, heeft ze meteen een nieuwe beste vriend. Het kuiken krijgt de naam Maandag en volgt haar als een schaduw. Van dag 1 mag Maandag mee naar het warme bed van Klaar en krijgt het al haar aandacht. Dit soms tot grote ergernis van papa. Klaar leert Maandag zwemmen, eten en alles wat hij moet weten. Ze praat met hem als tegen een echte vriend, en is de enige die het gansje Maandag ook echt hoort antwoorden. Maar dan wordt stilaan duidelijk dat juf Aaf haar papa wel leuk vindt en dat vindt Klaar niet ok. Maandag wordt haar bondgenoot om juf Aaf af te schrikken als die op theevisite komt. En dan is voor papa de maat vol: vanaf nu is het genoeg geweest. Maandag mag niet langer bij Klaar op de kamer slapen en Klaar moet leren om haar angsten onder ogen te zien. Ze had er al een paar overwonnen: het donker, monsters onder haar bed, de hond van de buren. Maar de grootste: papa die iemand vindt om van te houden is de moeilijkste...

Met veel humor benadert Heesen de angsten van een klein meisje om haar veranderende leefwereld onder ogen te zien. Ze heeft een vader die enorm van haar houdt en wil hem met niemand delen. Ze projecteert al haar angsten en gedachten op haar 'imaginaire' vriend en verliest bijna contact met de werkelijkheid hierdoor. Gelukkig blijft papa (en zijn nuchtere kijk op alles) er voor Klaar. Een warme, hechte band tussen personages, leren praten over je problemen en veranderingen in je leven en elke dag wat groter en dapperder worden. Dat doet Klaar als geen ander. Een mooi leesboek voor 8+ over de warme vriendschap tussen een meisje en een ganzenkuiken.

Maandag heeft vleugels
Vanaf 8 jaar
Tekst: Martha Heesen
Illustraties: Kees de Boer
Querido, 2005

I.D.

« Terug