Anke Kranendonk - Liever een hond!

"Over een jongetje dat zwemmen niet leuk vindt en liever een hond had gehad dan een cavia." 
lievereenhodn.gif

Anke Kranendonk - Liever een hond!

Anke Kranendonk - Liever een hond!
Over een jongetje dat zwemmen niet leuk vindt en liever een hond had gehad dan een cavia.
Vanaf 6 jaar.

Het verhaal
Kees gaat vaak wandelen met Bas, de hond van de buurvrouw. Hij zou zo graag zelf een hond willen hebben en zeurt daar al heel lang over bij zijn ouders. Als die hem dan ook op een dag vertellen dat ze een verrassing voor hem hebben, verwacht hij eigenlijk dat ze eindelijk begrijpen hoe belangrijk een hond voor hem is. Maar... in plaats van een hond krijgt hij een langharige cavia. Kees vindt er niets aan: een cavia gaat niet braaf naast je lopen of de bal ophalen en hij kwispelt ook niet Eigenlijk doet de cavia helemaal niets dan af en toe rare geluidjes maken. De cavia wordt Hector genoemd omdat Kees zo zijn hond had willen noemen.
Kees zit op zwemles en hij vindt het verschrikkelijk. Het water is koud en nat, het zwembad is diep en de badmeester heeft een grote hangsnor waardoor hij eruit ziet als een gevaarlijke walrus wanneer hij met zijn hoofd onder water is geweest.
Maar juist Hector zorgt ervoor dat Kees toch zijn diploma haalt!

Over het boek
Anke Kranendonk weet zich heel goed te verplaatsen in een jongetje van zes. Kees vindt het veel stoerder om een hond te hebben dan een cavia. Hij vindt het zwemmen hartstikke eng, maar zegt dat niet. Hij zoekt allerlei excuses om het water maar niet in te hoeven.
Hij probeert om van Hector toch een soort hond te maken door hem kunstjes te laten doen. Maar de cavia doet niets, behalve als hij in het water ligt: dan probeert hij eruit te springen.
En eigenlijk is het best zielig om een cavia in het water te stoppen. Langzaamaan raakt Kees toch gehecht aan Hector.

Over de auteur
Anke Kranendonk deed een opleiding op de Pedagogische Academie. Vervolgens werkte ze mee aan verschillende toneel- en televisieproducties voor en met kinderen. Ze heeft zich nu geconcentreerd op het schrijven van kinderboeken. Dat doet ze meestal in het klooster omdat het daar lekker rustig is en ze volledig met het schrijven bezig kan zijn.
Ze heeft voor het boek Hoe gaat het? Goed. een eervolle vermelding gekregen van de jury van de Unesco-prijs voor jeugdliteratuur.

Anke Kranendonk - Liever een hond!, Lemniscaat, 2003

Andere boeken van Anke Kranendonk:
Van huilen krijg je dorst
Hoe gaat het? Goed.
Vriend!
Ik word nooit normaal

(S.v.B.)

« Terug

bol

Bestel
Anke Kranendonk - Liever een hond!
via de internet boekhandel bol