Steven Pont - Jacobus

"Stinkdier is alleen, eenzaam en verdrietig" 
jacobus.gif

Steven Pont - Jacobus

Knalgroen, zo hard valt de cover van Jacobus op. Jacobus, het stinkdier zelf voelt zich binnenin helemaal niet opvallend of bijzonder...

Jacobus ontmoet de prachtige pauw. Die bezorgt uitnodigingen voor het bijzondere beestenfeest van vanavond. Meteen slaat de vrolijke bui van Jacobus om. Hij wordt niet uitgenodigd voor het feest! Want hij is niet bijzonder genoeg. Hij is niet zo mooi als pauw, of heeft niet zo'n lange nek als giraf. Hij heeft geen zin meer in een wedstrijdje met luipaard, want die is toch de snelste. En als Jacobus hoort dat je een slurf als olifant of de goede ogen van arend nodig hebt om bijzonder te zijn, trekt hij droevig naar zijn huisje. Alleen. Eenzaam. Verdrietig. Hij kruipt het bed in maar kan niet slapen. Hij gaapt, woelt en zucht en kan het niet laten om even op het feest te gaan kijken. Wat zou hij graag meedansen en zingen en snoepen van al dat lekkers. Plots heeft hij een idee. Hij is toch bijzonder en kan het bewijzen ook! Want hij kan het hardst stinken! Iedereen lacht en beseft dat zij helemaal niet zo bijzonder zijn. Iedereen is unieke. En dus worden alle dieren uit het bos uitgenodigd op een heel bijzonder feest.

Het fijne aan dit verhaal is dat het begint op de cover en eindigt op de achterflap. En van begin tot einde is het boek een feest van kleur. Illustrator Mark Janssen illustreerde al heel wat kinderboeken. Zijn debuut als schrijver was 'De grote verrassing'. Maar met 'Jacobus' kiest hij voor nog veel uitgesprokenere kleuren en sterkere composities. De personages, allemaal dieren, zijn prachtig en speels getekend. Elk heeft zijn eigen karakter, kleuren en bewegingen, die knap en realistisch worden neergezet op papier. Een grote pluim voor Mark Janssen.

De tekst van psycholoog Steven Pont zit vol kleine grapjes, en herhalingen en leent zich uitstekend tot voorlezen thuis of in de klas.

Een heel bijzonder boek. Een van mijn favorieten!

Jacobus
Vanaf 4 jaar
Tekst: Steven Pont
Illustraties: Mark Janssen
Van Goor, 2004
(I.D.)

« Terug