Marie-Louise en Mark Sekrève - Thomas wil niet jaloers zijn

"Een jaloers schaap sluit toch vriendschap." 
thomasnietjaloers.jpg

Marie-Louise en Mark Sekrève - Thomas wil niet jaloers zijn

Zoals bij elk prentenboek het geval is, zijn het in eerste instantie de prenten die in het oog springen bij Thomas wil niet jaloers zijn van het debuterende duo Marie-Louise en Mark Sekrève. Maar deze prenten, van de hand van Mark, hebben net even dat beetje meer, waardoor ze uitnodigen tot 'goed bekijken'. Om te beginnen heeft Mark Sekrève een stijl die opvalt. In grote felgekleurde vlakken verwerkte hij slechts enkele noodzakelijke details. Daarbij gaf hij de hoofdrolspelers van het verhaal, schapen, steeds een centrale plaats (die overigens ook aan de rand van de bladzijde kan zijn). Bijzonder aan de schapen is de eenvoud waarmee ze zijn neergezet: een bol wol op vier rechte poten en met een kop eraan. Toch heeft in al deze eenvoud elk schaap, en dat zijn er heel veel in dit boek, een eigen gelaatsuitdrukking. Dat maakt het geheel boeiend en humoristisch.

De tekst in Thomas wil niet jaloers zijn is geschreven door Marie-Louise Sekrève. Het begint veelbelovend. De korte en krachtige zinnen ('Er ligt een steen in zijn buik. En zijn keel wordt krap.') waarmee schaap Thomas en schaap Romeo worden geïntroduceerd geven de tekst een mooi ritme. Het is dan ook jammer dat Marie-Louise deze schrijfstijl niet vasthoudt. Al snel maakt de kernachtigheid plaats voor volzinnen en gesproken tekst, waardoor de lezer de neiging heeft af te dwalen. En dat is zonde, want de emotie 'jaloers zijn' is er een die voor veel jonge lezers heel herkenbaar is. Dit verhaal kan ze helpen om ermee te leren omgaan. En ze daarbij laten genieten van mooi en grappig taalgebruik.
Desalniettemin kan de lezer zich in dit prentenboek identificeren met het schaap Thomas. Hij staat samen met de andere kuddeleden in een weiland en heeft last van jaloersheid. Het is schaap Romeo dat hem jaloers maakt. Romeo is groter, sterker, heeft een mooiere vacht en heeft horens. De grote ram probeert Thomas te troosten, maar dat heeft weinig succes. Pas op het moment dat alle schapen het eerste lenteritueel moeten ondergaan, ziet Thomas in dat Romeo ook maar een gewoon schaap is. Een gegeven dat Mark Sekrève wederom laat zien in een prachtige illustratie.

Marie-Louise en Mark Sekrève - Thomas wil niet jaloers zijn, Hillen, 2003
(P.M.)

« Terug