Ina Vandewijer - De piratenkoningin

"Mysterieuze stenen vormen de puzzelstukken in het leven van een machtige Ierse vrouw." 
piratenkoningin.jpg

Ina Vandewijer - De piratenkoningin

Vanaf 14 jaar.

In De piratenkoningin van Ina Vandewijer vertelt de bard, verhalenverteller, Cormac de Rusteloze het verhaal van Grainne O'Maille. Hij vertelt aan haar kleinkinderen, in de vorm van een lied. Hetgeen hij zingt is weergegeven in de vorm van cursief gedrukte korte teksten. Na elke gezongen alinea volgt een uitgebreide versie voor de lezer.
Cormac kende Grainne persoonlijk, want in hun jonge jaren waren ze onafscheidelijk. Ondanks het feit dat ze de grootst denkelijke tegenpolen waren ­ Cormac rustig en ingetogen, Grainne uitbundig en actief ­ voelden ze elkaar aan alsof ze ooit broer en zus waren.

Grainne is een meisje, maar ze had een jongen willen zijn. Bovendien vermoedt ze dat haar vader liever een zoon had gehad. Dus Grainne gedraagt zich als een jongen en zorgt er steeds voor dat ze zich tussen de mannen bevindt. Bijvoorbeeld tijdens een spelletje dobbelen. Ze zet zichzelf in, verliest en moet daarom de vrouw worden van Donal O'Flaherty. Uit pure woede snijdt ze haar haren af en deelt Donal mee dat hij een jaar moet wachten voordat ze met hem trouwt. Grainne wil eerst meevaren op de vloot van haar vader Eoghan O'Maille, bijnaam Dubdarra, de Eik.
Grainne reist af naar Portugal. Ze leert de woestheid van de zee en het duister van de mist kennen. Ze leert zeilen, houdt de wacht, lacht om de schuine moppen van de mannen aan boord en stinkt zoals zij doen. Kortom, ze is één van hen. Grainne heeft het naar haar zin en tijdens de terugreis leert ze ook nog vechten.
Als ze weer thuis is trouwt Grainne met Donal en krijgt drie kinderen met hem. Maar de zee blijft trekken en na Donals dood groeit Grainne uit tot een echte piratenkoningin.

Dan zijn er nog de stenen. Voordat Grainne ook maar één voet aan boord van een schip heeft gezet ontmoet ze in het bos een mysterieuze vrouw die haar laat kennismaken met runen, de taal van de Germaanse goden. Vijf stenen krijgt Grainne van de vrouw. Bovendien krijgt ze uitleg bij de geheimzinnige tekens. Gedurende haar hele leven spelen de stenen, of beter gezegd de betekenis ervan, een rol in Grainnes leven.

De piratenkoningin wordt op de achterflap samengevat als de boeiende levensloop van Grainne O'Maille, de machtigste vrouw uit de Ierse geschiedenis. De stamboom van de familie van Grainne (haar ouders, echtgenoten, kinderen en kleinkinderen) en de plattegrond van Ierland voorin het boek dragen inderdaad bij aan het waarheidsgehalte van het verhaal. Hoewel gebeurtenissen in het verhaal als heksenverbrandingen en de wijze van handeldrijven wel een beeld geven van de tijd waarin Grainne leefde, wordt helaas nergens een jaartal genoemd, zoals bijvoorbeeld het geboorte- en sterfjaar van Grainne (1530-1603). Een klein minpuntje, want verder is De piratenkoningin een prachtig boek waarin oude tradities, de intriges tussen de clans en de strijd tussen de Ieren en de Engelsen goed worden neergezet. Daarbij zorgen de vele Ierse namen, de enkele Ierse woorden en de beschrijvingen ervoor dat de lezer zich in het Ierland van vroeger bevindt. Eigenlijk zou je het boek meerdere keren moeten lezen. Eén keer om het verhaal in je op te nemen. En een volgende keer om de schoonheid van de tekst echt tot je door te laten dringen.


Ina Vandewijer - De piratenkoningin, Davidsfonds/Infodok, 2002

(P.M.)

« Terug