Joke van Leeuwen - Sus en Jum

"Over Jum die al kan lezen en Sus die plaatjes kijkt." 
sus en jum.jpg

Joke van Leeuwen - Sus en Jum

Jum is klein en kan lezen. Sus is groot en kan dat niet. Zij kijkt plaatjes. Sus en Jum gaan samen op stap, kijken naar de zon, lopen door de regen, ontmoeten een koe (of is het een kie?) en vallen in slaap op de bank. Sus wordt ziek, Jum laat haar 'aaaaa' zeggen en ziet wat er aan de hand is: 'Je pip is geel. En je bil is bol,' zegt ze tegen Sus.
Als Sus weer beter is geven ze samen een fuif. Ze hebben lol. En opruimen doen ze niet.

Het verhaal van Sus en Jum is helemaal geschreven in dialoogvorm. Wie aan het woord is wordt duidelijk door de typografie. De tekst van Jum is gedrukt in romeinletter ('gewone' letter). Wat Sus zegt wordt duidelijk door de vetgedrukte letter. Dat is soms even opletten, maar de tekeningen verduidelijken de gesprekken waardoor ook beginnende lezers het boek zelf kunnen lezen. Toch hebben de tekeningen niet alleen een aanvullende functie. Ze geven ook de sfeer van het verhaal weer en laten de emoties van Sus en Jum en de koe (of kie?) zien. Bovendien zijn ze erg grappig.

Haar eerste boek schreef en tekende Joke van Leeuwen in 1978. Daarna maakte ze nog veel meer boeken waarvoor ze Gouden en Zilveren Griffels en Penselen, Woutertje Pieterse Prijzen en een Gouden Uil kreeg. Ook kreeg ze de Theo Thijssenprijs 2000.
'Sus en Jum' dateert al van 1983, maar is in deze vijfde druk nu weer verkrijgbaar. Gelukkig maar, want het beleven van de humor en de verrassende taal van Joke van Leeuwen gun je toch ieder kind. Vanaf 6 jaar.

Joke van Leeuwen - Sus en Jum, Querido, 2002

(P.M.)

« Terug