Lonneke van Asseldonk - Junkie mama

"Over een meisje dat hoort dat haar moeder een junk was." 
junkiemama.gif

Lonneke van Asseldonk - Junkie mama

Een zoektocht naar liefde
De 12-jarige Sanne heeft heel lieve pleegouders die haar op een dag vertellen dat haar echte moeder een junk was en Sanne heeft afgestaan bij haar geboorte. Doordat ook Sanne verslaafd was toen ze werd geboren, kan zij zich nu niet zo goed concentreren waardoor zij trager is dan de andere kinderen. Ze heeft ook een groeiachterstand als gevolg van haar moeders drugsgebruik. Sanne schaamt zich er heel erg voor dat haar moeder een junk was en dat zij daardoor leerproblemen heeft. Maar ze wil ook wel graag weten wie haar moeder is en of die nog leeft.
Haar moeder blijkt vlak na Sanne's geboorte te zijn overleden aan een overdosis. Er is nog wel een envelop met daarin allerlei gegevens, 2 foto's en persoonlijke dingen van haar moeder. Dat was alles wat er over was van haar leven met haar moeder.

Op het schoolfeest raakt ze aan de praat met Johannes. En voordat Sanne het zelf in de gaten heef, vertelt zij hem het verhaal van haar moeder. Johannes doet vrijwilligerswerk in het 'Smulhuis', een opvangtehuis voor daklozen. Hij vraagt haar een keer mee te komen en misschien kan zij dan praten met een verslaafd meisje dat zwanger is en daar vaak komt. De volgende dag gaat Sanne mee en het is er best wel gezellig. Iedereen kletste en lachte. Sanne helpt mee met het opscheppen van het eten en daarna het afwassen van de pannen en de borden.

Later gaat ze de confrontatie aan met Sammy, het zwangere meisje dat verslaafd is. En ze vertelt Sammy dat ze haar moeder haat omdat ze zomaar is weggegaan en de drugs belangrijker waren dan zij.

De gebeurtenissen die volgen geven Sanne echter toch meer inzicht in het leven van haar moeder.

Over het boek
Het boek geeft heel mooi weer hoe moeilijk Sanne het heeft als zij er achterkomt dat haar echte moeder een junk was. Ze weet zich geen raad met haar gevoelens: ze is verdrietig, schaamt zich voor haar afkomst, is heel boos en reageert dat af op haar ouders. Die begrijpen het heel goed maar vinden dat Sanne zo nu en dan te ver gaat. Natuurlijk zijn ze bezorgd hoe Sanne het allemaal verwerkt, maar ze moeten Sanne ook haar eigen weg leren vinden.

Gelukkig heeft Sanne een lieve vriendin, Merel, die haar heel erg steunt. Ook Johannes heeft alle geduld met Sanne en is ontzettend lief voor haar. Doordat hij in het Smulhuis werkt, weet hij heel goed dat de wereld niet eenvoudig in elkaar steekt.
Het gesprek met Sammy in het ziekenhuis voordat de bevalling begint is heel ontroerend beschreven. Sammy heeft zich de opmerkingen van Sanne duidelijk aangetrokken en is erg mee bezig geweest.

Een lief boek, ondanks dat het thema zwaar is en een duister onderdeel van het bestaan behandelt.

Over de schrijfster
Lonneke van Asseldonk werd in 1974 geboren in Oss. Ze studeerde muziektherapie en geeft nu haar 2 kinderen zelf les omdat zij op het school niet leuk vonden. Daarbij verzint ze heel veel verhalen, geeft ze een kindercursus 'Hoe schrijf ik een boek', heeft ze een voorleesclub en een knutselclub voor kinderen.

Junkie mama, Lonneke van Asseldonk, Uitgeverij Ploegsma bv, Amsterdam 2004

(S.v.B.)

« Terug