François-Xavier Neve - De boze, dikke kerel

"Hoe een stoute meneer toch weer lief wordt." 
bozedikkekerel.gif

François-Xavier Neve - De boze, dikke kerel

De boze, dikke kerel is een echte knorpot. Hij gromt, moppert, vloekt en slaat met deuren. Hij is boos en vult zijn dagen met stout zijn en overal chaos achter te laten. Als op een dag een hondje zijn pootje optilt bij de gevel van het huis van de boze, dikke man, krijgt het hondje een harde trap. Het hondje vliegt de lucht in en zijn jonge bazin begint te krijsen. Meteen verdwijnt ook zij de lucht in. Een oplettende, fluitende politieagent, een loeiende brandweerwagen en twaalf brandweerlui moeten er al snel ook aan geloven: de dikke, boze kerel trapt iedereen de lucht in. De koning stuurt zijn vliegtuigen, boten en tanks op de kerel af en de dikke kerel wordt steeds bozer... Als hij opnieuw wil trappen, komt het hondje achter hem staat. En zet zijn tanden in de gigantische billen van de dikke kerel. Met een knal wordt de vijand overwonnen. De dikke kerel loopt helemaal leeg, hij lijkt wel een lekke band. Met een bandenpleister en veel liefde blaast de jongedame hem opnieuw op. Een happy end volgt: de dikke kerel is verliefd en heeft geen tijd meer om boos te zijn...

Als je in een slechte bui bent, kan je soms heel stoute en zelfs gemene dingen doen. Dat toont de boze, dikke kerel zeker. Maar het duurt niet lang vooraleer hij terug tot zijn postitieven komt en verandert in een lieve, charmante schat van een man. Dit verhaal is eenvoudig, een beetje onrealistisch maar zit vol humor. Gevoelens worden hier uitvergroot en wat opgeblazen, maar tonen kinderen precies hoe het zit: als je boos en stout bent, moet je je fouten achteraf wel goedmaken. Het einde verrast, relativeert en is naar goede traditie een happy end.

Het knappe aan dit boek, zijn de illustraties. Heel kleurrijk, vol grappige details en raak geschetste personages. Collage-techniek, felle kleuren en prenten vol beweging en emoties passen naadloos aan bij het no-nonsens, ietwat absurde verhaal.

De boze, dikke kerel
Originele titel: Le Gros Monsieur de mauvaise humeur
Vanaf 4 jaar
Tekst: François-Xavier Nève
Illustraties: Isabelle Charly
Vertaling: Petra Moeyersoon
De Eenhoorn, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
François-Xavier Neve - De boze, dikke kerel
via de internet boekhandel bol