Sigrid Heuck - Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind

"Adventsverhalen" 
kerstfeestkerstkind.gif

Sigrid Heuck - Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind

Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind van Sigrid Heuck vertelt in vierentwintig afgeronde verhalen het gehele verhaal over de kleine engel die door de heilige Petrus naar de aarde wordt gestuurd om gasten uit te nodigen voor het feest van het kerstkind. Nu eens geen boek over de geboorte van Jezus, maar een boek over zijn verjaardag.

In het eerste verhaal, dat zich afspeelt op 1 december, wordt de kleine engel voorgesteld aan de lezer. Zijn grootste hobby is voetballen op de wolken en samen met de andere kleine engelen speelt hij regelmatig een spannende wedstrijd. Maar op de eerste dag van de laatste maand van het jaar krijgt de kleine verkouden engel de naam Hatsjie, hoewel hij liever Cruijff wil heten, moet een spijkerbroek, nieuwe schoenen en een jack aantrekken en gaat op pad. De opdracht van Petrus is om iedereen die hij tegenkomt uit te nodigen voor het verjaardagsfeest van het kerstkind.
In elk verhaal dat volgt nodigt Hatsjie iemand uit. Soms gaat dat makkelijk, omdat de genodigde wel zin heeft in een feestje. Maar soms verloopt het uitnodigen wat moeilijker, bijvoorbeeld omdat de kleine engel wordt uitgelachen door kinderen of grote mensen. Toch laat Hatsjie zich hierdoor niet ontmoedigen en weet hij een heleboel gasten naar het feest te laten komen: de ezel, de teddybeer, Jan Klaassen, de drie koningen (afzonderlijk van elkaar), kunstenmakers, de weggelopen hond, de os en zelfs Sint Nicolaas. Natuurlijk nemen ze ook allemaal een cadeautje mee. Geen gekochte spullen uit de speelgoedwinkel, maar iets 'echt van zichzelf'. Het haasje bijvoorbeeld plukt een kruidenboeket, omdat hij alles weet van kruiden. De herdersjongen geeft een bosje wol van een van zijn schapen. De clown verrast het kerstkind met grappen. De speelgoedpop neemt 'vrolijk zijn' mee. En het muisje geeft iets uit zijn hart, iets dat hij het liefste zelf zou willen houden, namelijk een tarwekorrel die hij erg lekker vindt.

De meeste tekeningen van Daniele Winterhager in Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind dragen bij aan de sfeer van december: koud, donker maar met een heleboel kleine en vrolijke lichtjes die warmte uitstralen. Een paar keer maakt Hatsjie een uitstapje naar gebieden met hogere temperaturen. Ook dat is door het kleurgebruik meteen zichtbaar in de illustraties.

Het mooie aan de tekeningen, de verhalen en de dialogen daarin is, behalve de humor, de moraal die erin zit. Dit klinkt heel heftig. Toch is het dat niet, omdat de verhalen de lezer (en luisteraar) aan het denken zetten over juist hele kleine en gewone dingen die iedereen mee zou kunnen maken. Daarbij is het erg grappig dat Hatsjie niet alleen een engel is, maar ook een ontdeugend kind dat gewoon zijn neus ophaalt omdat hij te lui is om een zakdoek te pakken.


Sigrid Heuck (tekst) & Daniele Winterhager (illustraties): Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind ­ Adventsverhalen, Christofoor, 2002 (tweede druk)
(P.M.)
 

« Terug