Udo Weigelt - Een verrassing voor de kerstman

"Een warm kerstverhaal." 
verrassingkerstman.gif

Udo Weigelt - Een verrassing voor de kerstman

Wat zouden we in deze donkere en koude dagen zonder mooie (kerst)verhalen zijn? De ideale aanraders om tijdens de lange avonden gezellig dicht bij elkaar te kruipen en samen te lezen.

'Een verrassing voor de kerstman' is een echt typisch kerstverhaal. Met winterse landschappen, de kerstman als een van de personages en een hele mooie boodschap over vriendschap.

De hoofdpersonages zijn de dieren uit het bos. Beer, vos, wasbeer, haas en egel worden opeens wakker. Een vreemd geluid verschrikt het anders zo stille bos. Gedaan met de winterslaap: vrolijk gezang en het gerinkel van belletjes. Wie maakt dat lawaai? Tussen de sneeuwvlokken door zien de dieren een slee boven hun hoofd vliegen... En ja... het is de kerstman op ronde. Maar in zijn haast verliest die iets blinkends. De dieren roepen hem nog na, maar het is te laat. De kerstman is al verdwenen in de verte. Daar zitten de dieren nu met een pracht van een goudstuk. Wat moeten ze ermee aanvangen? Is het voor de eerlijke vinder wasbeer? Ze hebben geen zin in ruzie en vragen uil om raad. Na lang nadenken, geeft uil het volgende antwoord: het goudstuk is niet van jullie. Het is van de kerstman, hij gaf het niet, maar verloor het. Na wat heen en weer gepraat besluiten de dieren om zelf ook kerstman te spelen: ze willen het goudstuk aan een mens geven als kerstcadeau en gaan meteen op pad. De uitverkorene is de houthakker die iets verderop woont met zijn rendieren. Vreemd genoeg is zijn huis leeg en donker, middenin de nacht... en plots horen de dieren het gerinkel van de belletjes opnieuw. Wonderlijk genoeg landt de kerstman met zijn slee vlak voor hun neus. De dieren vertellen hun verhaal en wat blijkt... de kerstman is de houthakker. Die is dolblij dat iemand ook eens aan hem denkt en dat hij zijn geluksmunt terug heeft. En hij belooft dat hij de dieren niet vergeten is... thuis wacht ook hen een verrassing.

Een lief boek met levensechte knuffels als personages, dat speelt met de identiteit van de mythische kerstman. Grappig omwille van de persoonsverwisseling, het verassende einde en de omgekeerde handelen (dieren spelen voor kerstman). Een winters verhaal over delen, warme vriendschap en elkaar gelukkig maken.

Een verrassing voor de kerstman
Originele titel: Der Nikolaustaler
Vanaf 4 jaar
Tekst: Udo Weigelt
Illustraties: Rolf SiegenthalerVertaling: Tjalling Bos
De vier windstreken, 2004

(I.D.)

« Terug

bol

Bestel
Udo Weigelt - Een verrassing voor de kerstman
via de internet boekhandel bol