Bette Westera - Suja, suja kindje

"Hoe krijg je een krijsend prinsesje stil?" 
sujakindje.jpg

Bette Westera - Suja, suja kindje

Hoe krijg je een krijsend prinsesje stil? Als de lakeien uit dit boek dat maar wisten!
In een land hier ver vandaan (hoewel er in de illustraties heel wat knipoogjes zijn naar Nederland...) was er eens een klein prinsesje. Ze had maar liefst zeventien lakeien voor haar klaarstaan. Die moesten op haar passen terwijl mama koningin regeerde. En wat een moeilijke taak! Het prinsesje krijste moord en brand, huilde de ganse dag en was gewoon niet stil te krijgen. Niet met verse luiers of warme flesjes, niet met het leukste speelgoed. Zelfs niet met de mooiste muziek. Een operazangeres, de koninklijke fanfare, een Siamees met zeven gouden gongen, een mannen- en een vrouwenkoor, ja zelfs André Hazes en André Rieu stonden voor een raadsel. De lakeien waren wanhopig, begonnen zelf te huilen en zaten met hun handen in het haar. Tot het zalig zachte gezoem van de meid en haar stofzuiger het prinsesje in een diepe slaap bracht.
Kleine prinsesjes met groot verdriet willen helemaal geen drukte of lawaai. Het beste wiegelied hoeft helemaal niet luidkeels gezongen te worden...
En dat is ook zo voor de prachtig ritmische tekst van Bette Westera. Een tof voorleestempo en versjes op rijm zorgen voor het perfecte voorleesboek. Een grappig verhaal voor het slapengaan, misschien?
Bette Westera schrijft vooral gedichten en prentenboeken op rijm voor kinderen vanaf zo´n drie jaar. Ze wordt wel eens vergeleken met Annie M.G. Schmidt. En schreef eerder al twee boeken in deze 'koninklijke' reeks: Ik vind jou lief en Voor jou hebben namelijk ook prinsessen en prinsen in de hoofdrol. Net als voor die titels vulde ook hier Yvonne Jagtenberg die tekst prachtig aan met beeld.
De cover zet meteen de toon voor het hele boek. Een lekker opvallend oranje maakt je nieuwsgierig naar wat binnenin volgt. Lekker drukke en kleurige bladzijden vol bedrijvige lakeien (die stilaan wanhopiger worden), het groot lawaai van de operazangeres, de marcherende fanfare, het toegewijde koor en middenin het prinsesje dat onverstoorbaar blijft huilen. De illustraties vallen op omwille van hun frisse, gedurfde kleurenpalet, de drukte die van de pagina's straalt en de heel eigen stijl van Yvonne Jagtenberg.

Een leuk voorleesboek in een plezierig klein formaat! Voor wie maar niet slapen gaan wil...


Suja, suja kindje
Vanaf 4 jaar
Tekst: Bette Westera
Illustraties: Yvonne Jagtenberg
Uitgeverij Hillen, 2004

(I.D.)

« Terug