Geraldine McCaughrean - Grootmoeders klok

"Over hoe je de tijd kunt aflezen zonder wijzers van de klok." 
grootmoedersklok.gif

Geraldine McCaughrean - Grootmoeders klok

Door de zachte kleuren die zijn gebruikt en het feit dat er in de prenten nauwelijks een harde tekenlijn is te zien straalt Grootmoeders klok van Geraldine McCaughrean & Stephen Lambert een enorme rust uit. Maar de rust komt ook voort uit de onderwerpen van de illustraties: landschappen in de verschillende seizoenen, zeeën en een sterrenhemel. In deze omgevingen vinden activiteiten plaats als samen lezen, luieren tussen de grassprieten, het met de hand inzaaien van het akkerland en sneeuwballen gooien. Dat wordt nog eens aangevuld met de huiselijkheid van met z'n allen taart eten, naar de vogels en de sterren kijken en in de pannen roeren. Het lijkt bijna saai, maar dat is het helemaal niet. De prenten en alles wat erop te zien is zijn wonderschoon en de tekenstijl en fraaie details nodigen uit om er nog eens extra naar te kijken. Bovendien is het aangenaam om even in de rust van Grootmoeders klok te vertoeven.

Ook de tekst gaat over rust. Of beter gezegd, over leven zonder race tegen de klok.
Een meisje vindt dat haar grootouders hun staande klok zonder wijzers eens moeten laten repareren. 'Waarom?' vraagt grootmoeder. Ze vindt dat er genoeg andere klokken zijn om haar te vertellen hoe laat het is. Dat verbaast het meisje, want er is in het hele huis geen klok te bekennen. Dan vertelt grootmoeder waaraan je allemaal de tijd kunt aflezen. Bijvoorbeeld aan het kloppen van je hart (elke klop is ongeveer een seconde), het korter worden van de schaduw van de magnolia in de tuin, eb en vloed en de verschillende seizoenen in de natuur. Maar ook het aantal grijze haren, rimpels in het gezicht, verjaardagen, bezittingen en herinneringen geven de tijd aan, namelijk de tijd van een mensenleven. En dan is er nog het universum. Deze enorme klok laat grootmoeder weten dat tijd te groot is om in een klok te stoppen, wat Grootmoeders klok ook nog eens een filosofisch tintje geeft.
Grootmoeders klok is een mooi prentenboek dat lezers laat genieten en ze bovendien leert de tijd af te lezen door te kijken naar dingen in de eigen omgeving.

Geraldine McCaughrean (tekst) & Stephen Lambert (illustraties) - Grootmoeders klok, Christofoor, 2002

(P.M.)

« Terug

bol

Bestel
Geraldine McCaughrean - Grootmoeders klok
via de internet boekhandel bol

Grootmoeders klok
Grootmoeders klok
Geraldine MacCaughrean