Paul Verrept - De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie

"Een opvallend prentenboek." 
mamatijdkoffie.gif

Paul Verrept - De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie

In het prentenboek De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie van Paul Verrept heeft mama het altijd druk. Tot de dag dat ze al haar werk af heeft. En dan wil ze koffiedrinken. Mama gaat er eens lekker voor zitten, wil een slokje nemen en ziet dan tot haar grote schrik een mannetje opduiken uit het zwarte vocht. Een keurig, klein, aardig mannetje, mijnheer Arthur genaamd. Mama en mijnheer Arthur raken aan de praat. Het wordt gezellig, gezelliger en uiteindelijk zo gezellig dat mama ervan moet blozen.
Samen gaan ze boodschappen doen. De winkel is vlakbij, maar ze blijven heel lang weg. Om de tijd te vullen speelt het jongetje met regenwormen en kijkt naar de wolken. Papa komt thuis van zijn werk en duikt achter de krant. En mama? Mama straalt als ze terugkomt.

In De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie is het vooral van belang om de illustraties te bekijken om meer te ontdekken in het verhaal. De gescande en met de computer ingekleurde tekeningen van Verrept zijn eenvoudig, maar vol expressie. Een lijn, een stip: door ze op de juiste wijze neer te zetten weet de van oorsprong grafisch ontwerper alle emoties op te roepen. Daarvoor maakt hij ook volop gebruik van de typografische mogelijkheden. De grote, kleine, vette en schrijfletters leggen klemtonen in het verhaal. Tegelijkertijd geven ze de lezer het gevoel in een gedicht te zijn beland, wat de bijzondere sfeer van het boek versterkt.
De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie is geen prentenboek met een duidelijke kop en een staart. Wel is het een boek dat boeit, dat aanzet tot nadenken en dat volop gespreksstof oplevert. Het is een boek dat uitdaagt. Een echt Afijn-boek dus!

Paul Verrept - De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie, Afijn, 2003
(P.M.)
 

« Terug