Dita Dita - De koning wil een kindje

"Grappig voorlichtingsboek voor jong en oud!" 
koningwilkindje.gif

Dita Dita - De koning wil een kindje

De koning en de koningin willen een kindje. Maar ze weten niet waar ze dat kunnen kopen. Na een goed gesprek met de lakei - hij is de enige in het paleis met ervaring: hij heeft zelf een kind! - ontdekken ze dat kinderen niet te koop zijn. Kinderen moet je zelf maken. Na een wat stuntelige uitleg van de lakei, besluiten de koning en de koningin dat ze liever een modderbad samen nemen dan een kindje maken. Want dat klinkt maar vies. Toch blijken ze de raad van de lakei opgevolgd te hebben. Als de koningin plots een onverklaarbare zin in augurken heeft, kan er enkel besloten worden dat ze zwanger is.

De koning en de koningin hebben een kindje in de buik. Na de felicitaties, misselijkheid, vreemde eetgewoontes, aankoop van babyspullen en een dokterscontrole, blijken de koning en de koningin te ongeduldig. Een baby wordt niet na één dag geboren, je moet er maar liefst negen maanden op wachten! Het aftellen van de weken, dagen en uren gebeurt vol spanning. Na een echografie blijkt dat er niet één, maar wel twee baby's op komst zijn.

En dan is het eindelijk zover. De koning en de koningin krijgen een kindje. De koningin is wat bang en heeft een geruststellend praatje met de vrouw van de lakei. De bevalling is pijnlijk, maar de koningin zet dapper door. Terwijl de koning flauwvalt! Met een keizersnede worden een prinsje en een prinsesje geboren. En ze leefden nog lang en gelukkig...

Het lijkt wat op een sprookje, met vorstelijke personages. Maar dan eentje vol humor en grappige scènes. Eentje waarbij kinderen op een leuke manier leren hoe baby's gemaakt worden en op de wereld komen. Zonder veel poespas, alles wordt met naam genoemd. Moeilijke woorden als echografie en keizersnede worden zelfs duidelijk uitgelegd.

De seksuele voorlichting door de stuntelige lakei en de onwetendheid van de volwassen koning en koningin zorgen voor hilarische momenten. Toch is het duidelijk dat hun relatie warm en liefdevol is en dat de twee baby's met veel liefde verwacht worden. Dit boek brengt een positief en leuk beeld van seks en al wat met kinderen krijgen te maken heeft.

De inhoudstafel is overzichtelijk en biedt een houvast voor de jonge lezers. Ook het duidelijke, grote lettertype is speciaal voor hen gekozen. Het stukje tekst dat aan het begin van de drie delen herhaald wordt, lijkt haast op een versje. En het herhalen ervan is ook voor de lezers een duidelijk herkenningspunt en een soort rustpunt in het verhaal.

De vele illustraties van Mark Janssen zijn enorm grappig. Vol schattige details. Een grote hulp voor nog niet zo ervaren lezertjes. De cover is fris van kleur, opvallend en gezellig, net zoals het verhaal binnenin.
De koning wil een kindje is het grappige debuut van Dita (de Wit). Haar droom om schrijfster te worden, wordt hiermee werkelijkheid.

De koning wil een kindje
Vanaf 7 jaar
Tekst: Dita
Illustraties: Mark Janssen
De vier windstreken, 2004

(I.D.)

« Terug

bol

Bestel
Dita Dita - De koning wil een kindje
via de internet boekhandel bol