Zizo Corder - Leeuwenjongen en De jacht

"Een ontspannende avonturencocktail." 
leeuwenjongen.gif

Zizo Corder - Leeuwenjongen en De jacht

Dieren zijn dankbare personages in kinderboeken. Voor een deel heeft dat te maken met hun voor mensen vaak ondoordringbare leefwereld en gedachten. Kunnen dieren praten? Met elkaar? Met mensen? En precies die magie zorgt voor de knapste leesboeken voor kinderen. Soms spelen dieren de hoofdrol in hun eigen verhalen en soms worden ze als belangrijke nevenpersonages naast menselijke karakters opgevoerd.

'De Jacht' begint waar 'Leeuwenjongen' heel plots en onverwacht eindigde. Een bom van een cliffhanger, waardoor je vol ongeduld uitkijkt naar dit tweede boek van een heel apart duo schrijvers. Zizou Corder is namelijk het pseudoniem van Louisa Young en haar dochter Isabel Odomakoh Young. Isabel bedacht deze spannende reeks (want er volgt nog een derde boek...) en Louisa pende het neer. Hun verhalen zijn echte bestsellers en werden in verschillende landen gepubliceerd. Het is nu al wachten op deel drie...

Charlie Ashanti, een heel bijzondere jongen, kan Kats praten. Wat eigenlijk wil zeggen dat hij met alle katachtigen kan praten. Maar dat vindt hij zelf niet vreemd, hij heeft het nooit anders geweten. Als zijn ouders ontvoerd worden (ze zijn wetenschappers die een middel tegen astma hebben ontdekt, in een tijd waar heel veel mensen daar last van hebben omwille van vervuiling etc.), kan Charlie dit talent goed gebruiken: de katten vertellen hem namelijk wat met zijn ouders is gebeurd. Charlie ontsnapt uit de handen van de vreselijke Rafi en zet de achtervolging in. Op een gigantische circusboot onderweg naar Parijs ontmoet hij een groepje leeuwen, en slaagt erin hen te bevrijden uit de handen van de hatelijke leeuwentemmer Maccomo. Via de Orient Express reizen ze naar Venetië. Onderweg krijgen ze hulp van koning Boris van Bulgarije, maar blijven ze veilig en wel? Deze achtergrondinfo is heel handig als je aan boek twee wil beginnen, want dat pikt de draad gewoon terug op...

'De Jacht' is net als het eerste boek één grote achtervolgingscène, heel spannend en verrassend... Charlie en de leeuwen vinden onderdak in het Venetiaans paleis van de koning. Maar Charlie krijgt er de kans niet om zijn ouders te zoeken en de leeuwen worden opnieuw opgesloten. Algauw blijkt dat Edward, die in dienst van de Bulgaarse koning werkt, niet zo'n goede bedoelingen heeft... Hij wil een deal sluiten met de doge van Venetië en hem omkopen met Primo, een heel bijzondere leeuw die als twee druppels water lijkt op de leeuw van San Marco, een belangrijke legendarische leeuw voor de Venetianen. En daar zal Charlie natuurlijk een stokje voor steken... Ondertussen zijn Charlie's ouders niet in Venetië - zoals Charlie vermoedt - maar opgesloten in een corporatieve gemeenschap in het Zuid-Franse Vence. De straatkat Sergei beseft dat hij Charlie naar de verkeerde stad stuurde en besluit hen te helpen, sterker nog hij slaagt er zelfs in Charlie's ouders te bevrijden. Ook Charlie en de leeuwen zijn terug vrij en trekken met een boot naar de thuishaven van de leeuwen, na een emotioneel afscheid van Primo die in Venetië een nieuwe thuis vond. Marokko is hun bestemming, maar daar wacht Maccomo hen op en Rafi zit hen nog steeds op de hielen. Het gevaar blijft hen van alle kanten bestoken, na een hevige storm, belanden ze uiteindelijk in Marokko. Maccomo slaagt erin de leeuwen te verdoven, maar ook hier is Charlie hem te slim af. De leeuwen kunnen terug naar hun thuis en Charlie vindt na een gevecht met Rafi zijn ouders terug... en toch... "Charlie wist niet dat wat hem te wachten stond veel erger was dan al het andere dat hij tot nu toe had beleefd."

En met de belofte van nog meer avontuur kijk je reikhalzend uit naar deel drie. Want spannend en mysterieus is dit boek vast en zeker. 'De Jacht' is een voortdurend heen en weer gereis tussen de twee verhaallijnen, enerzijds de avonturen van Charlie en de leeuwen en anderzijds de belevenissen van zijn ouders. Op het einde van dit boek komen de twee verhalen - gelukkig - samen. Alhoewel, gelukkig... Dat belooft boek drie alvast niet meteen. De gebeurtenissen volgen elkaar in een razend tempo op en het boek zit vol verrassende wendingen en daar houden natuurlijk jonge lezers van. Het boek is een grote opeenvolging van 'jachten'; iedereen jaagt op iedereen, reist iedereen achterna... Een vleugje magie, een wat mysterieuze periode in de toekomst, exotische locaties, aardige dierenpersonages, een dappere, ondernemende jongen zijn de ingrediënten van deze ontspannende avonturencocktail. Leuk zijn ook de pentekeningen van de locaties die Charlie en de leeuwen aandoen. Een zalig lekker leesboek dat je pagina's lang in de ban houdt.

Leeuwenjongen en De Jacht
Originele titel: Lionboy. The Chase
Vanaf 10 jaar
Tekst: Zizou Corder
Vertaling: Van Goor en Annelies Jorna
Van Goor, 2004

« Terug