Francis Parisot - De winkel van meneer Leopold

"Meneer Leopold verkoot niet bestaande herinneringen." 
winkelmeneerleopold.jpg

Francis Parisot - De winkel van meneer Leopold

Wie kent niet dat gevoel van iets gedaan te hebben en zich niet meer kunnen herinneren wat er gebeurde? In 'De winkel van meneer Leopold' is dit aan de orde van de dag. Er is alleen één verschil: de herinneringen in de winkel zijn voor mensen die ergens niet zijn geweest of iets niet hebben gedaan. Want meneer Leopold verkoopt herinneringen aan vakanties voor wie zelf niet weg kon, herinneringen aan een lekkere maaltijd voor mensen met te weinig tijd om te eten en voor bangeriken herinneringen aan spannende avonturen. Om er een paar te noemen.
Meneer Leopold vult zijn winkel door herinneringen te kopen van mensen die er te veel hebben om in hun hoofd te kunnen bewaren. Zoals dichters die meer herinneringen hebben dan andere mensen, hele oude mensen (waarvan de stokoude herinneringen vooral populair zijn bij verzamelaars) en mensen die hun liefdesverdriet niet meer bij zich willen houden. Meneer Leopold doet goede zaken. Tot de dag dat zijn beste klant binnenkomt. Dan wordt ook de winkel een herinnering.
'De winkel van meneer Leopold' van Francis Parisot en Bertrand Dubois is een boek om te lezen én om te bekijken. Op de geschilderde illustraties met hier en daar een foto erin geplakt valt veel te zien. Samen met de korte teksten vormen ze het verhaal: de illustraties vullen preciezer in wat met de woorden wordt verteld.
Bovendien is 'De winkel van meneer Leopold' een boek om over na te denken. De afloop van het verhaal is niet direct vanzelfsprekend. En ook de inhoud van het boek geeft stof tot filosoferen.
Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Francis Parisot & Bertrand Dubois - De winkel van meneer Leopold, Uitgeverij Luister, 2001
(P.M.)

« Terug