Kristien In-'t-Ven - De apotheker heeft liefdesverdriet

"Een treurig verhaal met een rooskleurige afloop." 
apothekerliefdesverdriet.gif

Kristien In-'t-Ven - De apotheker heeft liefdesverdriet

Kristien In-'t-Ven introduceert het verhaal in haar debuut De apotheker heeft liefdesverdriet als 'een beetje een droevig verhaal dat gelukkig wel goed afloopt'. Op een humorvolle manier refereert ze aan de liefdesverhalen zoals de lezer die kent: 'De held en de heldin moeten allerlei hindernissen overwinnen voordat ze samen gelukkig mogen zijn.' Met deze introductie schept ze veel verwachtingen bij de lezer.

Het draait allemaal om de apotheker. Hij is aardig, ziet er verzorgd uit en leidt een succesvol bestaan als pillenverkoper. Totdat zijn vrouw hem verlaat voor een handelaar in pingpongtafels. De apotheker is ontroostbaar. Hij laat zijn baard groeien, komt zijn bed niet meer uit en sluit de apotheek. Als de dorpsbewoners ziek worden, krijgen ze geen pillen met als gevolg dat ze alsmaar zieker worden. De bloemenverkoopster doet goede zaken, want iedereen geeft elkaar beterschapsboeketten.
Maar de sfeer in het dorp wordt steeds slechter. Totdat de bakker vindt dat het zo niet langer kan doorgaan. Hij bakt een bijzonder broodje, maar de apotheker wil het niet eten. De schoenmaker probeert het met speciale schoenen. Ook daar wil de apotheker niets van weten. Dan grijpt, in naam van de gemeenteraad, de commissaris van politie in. Nog steeds reageert de apotheker niet.
Voordat het hele dorpsleven stilvalt, krijgt de lezer een kleine uitleg over liefdesverdriet. En laat het bloemenmeisje de lezer delen in haar gedachten over de liefde. Deze had ze altijd tijdens het plukken van de bloemen. Maar omdat iedereen ziek in bed ligt, heeft ze geen klanten meer en hoeft ze de velden niet meer op. Dat zint haar niet en ze gaat boos naar de apotheker. Als een veeg uit de pan, pilletjes, een enorme bos bloemen en versgemaakte stinksokkensoep niet helpen, is het het bloemenmeisje dat verdrietig wordt. Ze barst in tranen uit en huilt zoveel dat de slaapkamer van de apotheker dreigt te overstromen. Dan bedenkt de apotheker zich dat hij helemaal niet wil verdrinken. Hij grijpt het bloemenmeisje vast en laat zich met haar op de waterstroom het raam uitglijden. Eenmaal op straat slaat de vonk over. Het is echte liefde en als de apotheek, met bloemenafdeling, weer opengaat, krijgt De apotheker heeft liefdesverdriet een heus 'happy end'.

Zoals gezegd schept In-'t-Ven met de introductie over liefdesverhalen hoge verwachtingen bij de lezer. Verwachtingen die ze niet helemaal waarmaakt. Het moet worden gezegd: De apotheker heeft liefdesverdriet is een onderhoudend verhaal, waarin In-'t-Ven humorvolle taal en situaties heeft verweven, maar diepgravend is het niet. Soms zijn grapjes zelfs nogal vergezocht. Zoals de commissaris van politie, die ineens roept over blote danseressen.
De tekeningen van Vincent Bal dragen bij aan de humor in het boek. Bovendien geeft de cartooneske manier waarop hij gebeurtenissen en emoties laat zien De apotheker heeft liefdesverdriet een stripachtige sfeer. En dat is voor romanlezers ook wel eens heel aardig.

Kristien In-'t-Ven - De apotheker heeft liefdesverdriet, met tekeningen van Vincent Bal
Lannoo, 2003

(P.M.)

« Terug