Sam McBratney - Allemaal de liefste

"Drie superschattige beren en een verhaal over liefde." 
allemaaldeliefste.gif

Sam McBratney - Allemaal de liefste

Drie superschattige beren en een verhaal over liefde... Als je daarbij prentenboekenmakers Sam McBratney en Anita Jeram telt, dan heb je een pracht van een klassieker in de maak.

Het verhaal begint als een sprookje: 'Er waren eens een mama beer, een papa beer en drie kleine beertjes.' En net zo knuffelzacht als die beren, is het verhaal dat volgt.
Elke avond worden de beertjes ingestopt met een zoen van papa en mama en de woorden "Jullie zijn de liefste beertjes van de hele wereld." En... natuurlijk volgt de vraag daarop op een dag "Echt waar?" Maar de uitleg van mama is niet voldoende. De drie kleintjes blijven piekeren en nadenken. Want hoe weten papa en mama dat zij de liefste zijn? Het eerste beertje heeft niet zo'n mooie lichte snoet als de andere twee. En misschien houden papa en mama meer van lichte snoeten... Het tweede beertje is een meisjesbeer. En misschien houden papa en mama meer van jongensberen... Het derde beertje is de kleinste. Misschien houden papa en mama meer van grotere beren... Welk van de drie beertjes is nu de aller aller liefste? Want er kan er maar een de allerliefste zijn... Papa heeft gelukkig een uitleg voor alles en stelt beertje na beertje gerust. Het eerste beertje is het allerliefste eerste beertje, zelfs zonder lichte snoet. Het tweede beertje is het allerliefste tweede beertje, ook al is ze geen jongen. Het derde beertje is het allerliefste derde beertje, ook al is hij niet groot. Het beste antwoord ooit! En de beertjes vallen tevreden in slaap...

Een schat van een verhaal dat kleine vraagstaarten duidelijk maakt dat hun papa en mama net zo veel van hen houden als van hun broertjes of zusjes. Elk kind is bijzonder en op zijn/haar manier de liefste.
De situatie is heel herkenbaar, de beertjes zijn net als mensenkinderen heel nieuwsgierig en stellen precies dezelfde vragen. Waarom? Hoe weet je dat? Echt? Gelukkig maar dat papa's en mama's zo lekker diplomatisch zijn en altijd de juiste woorden weten te vinden... Het leuke aan deze personages is het hechte, warme gezin dat ze vormen.

De tekeningen vertederen, zijn zacht en warm van kleur. Diezelfde bruine en groene tinten, die we nog kennen van die andere klassieker van deze auteurs: Raad eens hoeveel ik van je hou. Aan het decor wordt nauwelijks aandacht besteed. De personages zijn het belangrijkst en staan ook voortdurend op de voorgrond. Het is een opeenvolging van knappe composities waarin de ouders steeds speels, liefdevol en bezorgd met hun kinderen omgaan. Op de piekerpagina's (waar telkens een van de beertje aan het twijfelen gaat) staat telkens op de linkerpagina een weifelend beertje dat nadenkend naar de andere twee staart. Heel knap bedacht en getekend van de Engelse Anita Jeram. Een echt gezellig prentenboek.

Prachtig uitgegeven trouwens, op zacht crèmekleurig papier. Om lang op je boekenkast te houden, af en toe eens samen te lezen met je allerliefste of om cadeau te doen, natuurlijk!

Allemaal de liefste
Originele titel: You're all my favourites
Vanaf 4 jaar
Tekst: Sam McBratney
Illustraties: Anita Jeram
Vertaling: L.M. Niskos
Lemniscaat, 2004 (I.D.)

« Terug

bol

Bestel
Sam McBratney - Allemaal de liefste
via de internet boekhandel bol

Allemaal de liefste
Allemaal de liefste
Sam MacBratney