Jannie van der Leer - Douwe Das, waar ben je?

"Over een vinnige, actieve kleuter." 
douwendaswaar.gif

Jannie van der Leer - Douwe Das, waar ben je?

Soms kan het zo ongelooflijk druk zijn... lawaai, stress, chaos... Vooral grote mensen hebben er dag in, dag uit last van. Soms hebben ze het zo druk en zo weinig tijd dat ze kinderen vergeten. Ze verliezen uit het oog waar het eigenlijk om gaat in het leven. Een beetje rust, stilte, liefde en vrede kan wonderen doen...

Douwe Das is een vinnige, actieve kleuter. Hij houdt ervan om rondjes rond de grote boom te lopen, om zijn bal steeds hoger de lucht in te schoppen en hij houdt er vooral van om complimentjes te krijgen. Maar wat hij ook doet, de volwassenen uit zijn omgeving hebben geen tijd voor hem. Zowel mama, papa en opa hebben het te druk met lezen, wandelen en praten. Hoe hard Douwe ook schreeuwt, het haalt niets uit. In zijn bed broedt hij op een plannetje: als hij zich verstopt, dan zullen de grote mensen vast komen kijken naar hem! Dan zullen ze vast aandacht voor hem hebben! Hij klimt zijn bed uit en begint meteen een gang te graven samen met zijn knuffeleend. Een geheime tunnel, waar niemand hem vinden kan! Boven is er grote paniek. Douwe is nergens meer te bespeuren en iedereen gaat op zoek. Terwijl de grote mensen alle gangen en kamers afspeuren, verveelt Douwe zich. Het is donker en stil in zijn hol. Na een tijd heeft hij er genoeg van en hij besluit terug te keren... Nog nooit waren papa en mama zo blij. Plots hebben ze wel aandacht voor Douwes spelletjes. Het plan is gelukt!

Pas als iemand er niet meer is, weet je hoe belangrijk die persoon voor je is. En dat beseffen de ouders van Douwe maar al te goed. Grote mensen hebben het vaak te druk met hun eigen zaken, hun werk en elkaar. Gelukkig weten kinderen er hen aan te herinneren dat er ook plezier, fantasie en ontspannende momenten in hun leven moeten zijn.
Douwe is zo'n eigenwijs jongetje, dat eigenlijk niets anders vraagt dan wat aandacht en liefde. Op een ietwat onhandige maar toch heel effectieve manier. Douwe lijkt een beetje ondeugend en koppig, maar is eigenlijk een heel gevoelig, lief kind. Hij houdt niet van boontjes, maar eet flink zijn bord leeg. Hij zorgt heel toegewijd voor zijn eend en huilt niet als hij valt. Maar zijn ouders vinden dat flink zijn zo gewoon, ze moeten dringend even wakker geschud worden! Het verhaal van Jannie van der Leer is heel herkenbaar en wijst ouders en kinderen er voorzichtig op om elkaar niet als vanzelfsprekend te zien. Stilstaan en genieten van de momenten samen is haar boodschap.

De illustraties - een debuut van Marije Tolman - zijn heel gedetailleerd en trouw aan de natuur. Je waant je meteen in een echte dassenburcht. De groene, gele tinten van het bos blijven buiten, binnen in het hol overheersen de warme rode en aardekleuren. Naast een heel herkenbare, waarheidsgetrouwe setting schetst Tolman ook heel warme personages. Hun gebaren en uitdrukkingen duiden meteen hun gevoelens. Als mama in paniek is, gaan haar armen heel theatraal de lucht in. Als Douwe zich eenzaam voelt, kruipt hij in een warm bolletje, de knuffels bij het weerzien zijn heel innig... 'Douwe Das, waar ben je?' is een knap debuut voor zowel auteur als illustrator.

Douwe Das, waar ben je?
Vanaf 4 jaar
Tekst: Jannie van der Leer
Illustraties: Marije Tolman
Hillen, 2004, verdeling in België door Agora

I.D.

« Terug