Jeanne Willis - Ssst, luister

"Een kleine spitsmuis schreeuwt om aandacht." 
ssstluister.gif

Jeanne Willis - Ssst, luister

In Ssst, luister schreeuwt een kleine spitsmuis om aandacht. Maar ook in dit boek heeft niemand tijd, aandacht en kijkt niemand op. Overal is er lawaai en chaos. De muis heeft nochthans geweldig nieuws: hij wil de wereld vertellen wat het geheim is van vrede. Maar rondom hem blijft het getetter, geboem, gekleng en getring duren. Lawaai op het werk, op de werf, in de straten van de stad. Overdag en zelfs 's nachts houdt het niet op. Hoog in de lucht en diep in de vallei. Nergens vindt de muis rust en stilte. Hij schreeuwt zijn boodschap van alle daken, maar het haalt niets uit. Dapper houdt de muis vol, vertelt haar boodschap aan wie het wel wil horen. Als je even 1,2,3 tellen stil bent, kan je het ook horen... En als je dit doet, zorg je zelf ook voor wat vrede. Want als iedereen op aarde even de tijd zou nemen om stil te zijn en te luisteren zou het vrede op aarde zijn!

Teveel werk, teveel drukte, teveel geruzie en te weinig tijd voor elkaar. De boodschap van dit boek is duidelijk. En het lezen ervan zet je aan het denken. Is mijn leven ook zo'n rusteloos gedoe? Neem ik wel de tijd om twee lege bladzijden lang even stil te zijn? Nemen volwassenen en kinderen de tijd voor elkaar, de tijd om samen te genieten van de natuur, om te praten en te luisteren? Vrede is, zelfs in deze moderne wereld vol gsm's, snelle wagens en luide machines, inderdaad niet ver te zoeken, maar je moet er wel moeite voor doen...

De illustraties van de bekende Tony Ross zijn een knappe afwisseling van overvolle, drukke, gedetailleerde pagina's vol schreeuwerige stadsdrukte en rustige sfeerbeelden van de muis in de natuur. Je kan er in op zoek naar leuke details en grappige personages, naar verschillende geluiden uit je omgeving en zelfs naar wat rust (probeer de twee hemelsblauwe, maar anders lege pagina's maar eens). Een leuk voorleesboek met een liefdevolle en oorverdovend duidelijke boodschap.

Ssst, luister
Vanaf 4 jaar
Originele titel: Shhh!
Tekst: Jeanne Willis
Illustraties: Tony Ross
Vertaling: Sjaloom en Wildeboer
Uitgeverij Sjaloom, 2004

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Jeanne Willis - Ssst, luister
via de internet boekhandel bol