Jamil Shakely - Dansen met de maan

"Een sprookje over een boom die een troon werd." 
dansenmetdemaan.jpg

Jamil Shakely - Dansen met de maan

Er was eens een grote eikenboom die midden in het bos stond. Het bos met al zijn dieren en andere bomen was zijn familie. Zijn moeder was de rivier die met zijn kabbelende water de eikenboom 's nachts in slaap suste.
Op een dag kwamen er mannen met grote zagen het bos in. Ze beklopten heel enthosiast de grote eikenboom. Dit was mooi hout! Net wat ze nodig hadden.
Zo werd de eikenboom een troon die in het koninklijke paleis kwam te staan. De eikenboom die nu een troon was maakte kennis met een koning en zijn ministers. Hij vond het maar niks en was liever in het bos gebleven.

Hoe de boom die een troon werd tenslotte toch weer terug in het bos kwam kun je lezen in het prachtige sprookjesverhaal 'Dansen met de maan'.

De schrijver Jamil Shakely komt oorspronkelijk uit Irakees Koerdistan waar hij journalist voor een geheim radiostation was. In 1989 vluchtte hij naar België waar hij na een jaar politiek asiel kreeg.
Hij leerde Nederlands door kinderboeken te lezen en al snel begon hij zelf kinderboeken te schrijven. Veelal gebaseerd op zijn eigen leven.
Hij vindt het makkelijker om voor kinderen te schrijven: "Door de ogen van een kind kan je echt duidelijk maken hoe onbegrijpelijk al het gebeurde is."

Misschien zie je in 'Dansen met de maan' op het eerste gezicht geen autobiografische gegevens. Als je er langer over nadenkt gaat het boek wel over het verlies van vrijheid en een slechte bestuurder van een land. De boom was gelukkig in het bos, maar werd eruit gehaald om de koning te dienen. De koning was alleen bezig om zichzelf rijker te maken, zijn ministers waren blaaskaken. Het was helemaal niet leuk om deze koning te dienen.
Tenslotte komt de eikenboom weer terug in het bos. Waar hij weer gelukkig kan zijn tussen de dieren en de andere bomen. Waar hij een nieuwe vrijheid heeft gevonden.

'Dansen met de maan' is een leerzaam sprookje dat ook voor volwassenen heel leuk is om te lezen. Het is geïllustreerd door André Sollie die de vrijheid heeft genomen om niet alleen de eikenboom maar ook de dieren uit het bos en alles wat de boom overkomt in een leuke stijl uit te werken. Zo is het een prachtig boekje geworden met een universeel verhaal dat menigeen zal ontroeren.

Jamil Shakely - Dansen met de maan, Davidsfonds/Infodok, 2003

(J.S..)

« Terug