Hans Hagen - Maar jij

"Woorden om van te smullen, in verschillende lagen." 
maarjij.gif

Hans Hagen - Maar jij

Maar jij is een nieuwe poëziebundel voor adolescenten van Hans Hagen, die in 2004 de Gouden Griffel kreeg voor 'De dans van de drummers' en de volgende gedichtenbundels schreef: 'ik schilder je in woorden', 'Jij bent de liefste' en 'Ik zie lichtjes in je ogen'. Een bundel die het zeker ook over gevoelens heeft, maar wat moeilijker is in stijl en taal en hierin een uitdaging is voor zijn lezers. Willemien Min zorgde voor de frisse illustraties, net als bij 'ik schilder je in woorden', waarvoor ze een Gouden Penseel kreeg in 2002.

Hans Hagen is zuinig met woorden, bouwt weloverwogen zijn zinnen. Om het over diepere emoties als liefde, leven en dood te hebben. Duidelijk is zijn nauwe verbondenheid met de natuur.
Hij zoekt het evenwicht tussen het stilstaan bij grote, wezenlijke vragen over ziekte en dood en heel concrete, af en toe banale puberproblemen als blut zijn of vrijen. Uit beide blijkt een groot verlangen, een hoop, een zoektocht naar zichzelf en hoe in het leven te staan. Een ontroerende, soms verwarrende tocht, een uitdaging voor jongeren om van de woorden te leren genieten en op zoek te gaan naar de verschillende lagen in de teksten. Dat geldt ook voor de illustraties, net zo poëtisch en gelaagd als de woorden die ze verbeelden. Om bij weg te dromen?

Dromenland

kijken naar
voelen van
haar handen
het strelen
van haar haar
haar mond
haar rode lippen
wijken van elkaar
met het kussen
in mijn hand
schrik ik wakker-
dromenland

Maar jij
Vanaf 12 jaar
Tekst: Hans Hagen
Illustraties Willemien Min
Querido, 2004

(I.D.)

« Terug