Brigitte Minne - Seppe en Merel

"Voorleesverhalen voor kleuters." 
seppemerel.jpg

Brigitte Minne - Seppe en Merel

In Seppe en Merel van Brigitte Minne stapt de lezer vanaf een eerste schooldag in het leven van de kleuters Seppe en Merel. De twee zijn broer en zus. Seppe heeft de kleuterleeftijd en Merel is ietsje ouder. Zij kan al lezen blijkt in enkele van de verhalen. In de vorm van korte verhalen volgt de lezer gebeurtenissen en avonturen van het duo, waarbij de vertellingen over Sinterklaas, Kerstmis, 1 april en Pasen zodanig zijn verspreid in het boek dat ze het beeld geven van een tijdsspanne van een jaar. 
In heldere taal beschrijft Brigitte Minne hoe Seppe en Merel een sneeuwpop maken, naar het circus gaan, eieren beschilderen, een verjaardag vieren, bij oma op bezoek gaan en geitenkaas kopen. En dit zijn nog maar een paar van de dicht bij-huis belevenissen die ieder kind meemaakt of zou kunnen meemaken. Dat maakt het boek tot een goed te begrijpen en herkenbaar geheel, waarbij jonge lezers of luisteraars emoties, van zowel henzelf als van de hoofdpersonen, een plek kunnen geven. Maar alleen verhalen die kinderen zelf zouden kunnen meemaken is natuurlijk niet genoeg. Het moet ook nog goed geschreven zijn. Brigitte Minne heeft een vlotte schrijfstijl. De duidelijke taal, de korte zinnen en de levensechte dialogen tussen de twee maken Seppe en Merel tot een boek waar jonge lezers veel plezier aan beleven. 
Voor Nederlandse lezers is het soms wel even wennen aan Vlaamse woorden en uitdrukkingen als 'leiband', 'bokaaltje', 'kleefband', 'zotskappen' en 'naar buiten snorren', maar dat mag de leespret niet drukken.

De verhalen zijn aangevuld met eenvoudige, grappige en zeer eigentijdse tekeningen van Ann de Bode. Een goede aanvulling, want ze dragen bij aan de realistische sfeer van het boek.


Brigitte Minne - Seppe en Merel, met tekeningen van Ann de Bode, Averbode, 2002

« Terug