Dick Bruna - Sprookjes bewerkt door Dick Bruna

"Een luisterboek over eeuwenoude sprookjes." 
sprookjesbruna.gif

Dick Bruna - Sprookjes bewerkt door Dick Bruna

 De klassiekers van Dick Bruna kent iedereen. Nijntje, Big en Snuffie. En ook de sprookjes die hij in zijn zo typische stijl bewerkte. Maar Bruna's sprookjes zijn niet langer alleen om naar te kijken. Je kan er ook naar luisteren. Dit luisterboek vertelt eeuwenoude sprookjes van Roodkapje, Sneeuwwitje, Klein Duimpje en Assepoester opnieuw.

Een boek zonder woorden dus. Waar beelden en stemmen het verhaal vertellen. Een klein boekje vol met typische Bruna-tekeningen en een cd van 20 minuten lang, perfect om (hele) jonge kinderen even zoet te houden (op de achterbank van de auto bijvoorbeeld).

Alleen door naar de plaatjes te kijken, weet het kind hoe het sprookje verdergaat. Eén scène wordt kernachtig samengevat: je ziet een hoofdpersonage en aan de hand van de weinige attributen, sobere decors of minieme gelaatsuitdrukking weet je wat gebeurt. De kracht van de illustraties van Dick Bruna ligt in zijn eenvoud en soberheid. Donkere, zwarte lijnen, enkele, krachtige basiskleuren die steeds terugkeren, grote kleurvlakken en eenvoudige vormen. Enkel wat belangrijk is komt op de pagina. Ze maakten hem en zijn personages wereldberoemd en heel herkenbaar.

Het toffe aan deze sprookjesbewerking is de bijhorende cd. Een kort liedje maakt duidelijk dat het tijd is voor een verhaal. Je neemt het boekje in je handen en begint te bladeren, met de verteller mee. De duidelijke, luide stem van een kind leest voor, wat op zich uniek is. Meestal lezen volwassenen namelijk voor. Maar het is bewezen in verschillende leesmethodes dat kinderen die elkaar helpen lezen en schrijven het meest van elkaar leren... De voorgelezen tekst is eenvoudig, begeleidt de illustraties op een goede manier en wordt af en toe afgewisseld door een expressief geluid (bonk op de deur, spiegel valt in stukjes, getwinkel van een fee), wat enkel voor een grotere spanningsopbouw zorgt. De overgang tusen de vier sprookjes is heel kort, zodat je het boekje in één keertje uitleest.

Een leuke geschenktip die de kracht van deze tijdloze illustraties combineert met het expressieve voorlezen op cd.

Sprookjes bewerkt door Dick Bruna
Boekje en cd
Vanaf 2 jaar
Tekst en illustraties: Dick Bruna
Rubinstein, 2004

I.D.

 

« Terug

bol

Bestel
Dick Bruna - Sprookjes bewerkt door Dick Bruna
via de internet boekhandel bol