Ann Lootens - Plus en Min

"Een zoektocht naar rekentekens en hun betekenis." 
plusenmin.gif

Ann Lootens - Plus en Min

 Ann Lootens en Riske Lemmens - Plus en Min
Een zoektocht naar rekentekens en hun betekenis.
Vanaf 5 jaar.

Veel mensen denken dat letters alleen kunnen worden gebruikt om te schrijven en dat getallen er zijn om te rekenen. Vaak klopt dat ook, maarPlus en Min van Ann Lootens en Riske Lemmens bewijst dat het ook anders kan. Plus en Min is namelijk een boek om te lezen, waarin tegelijkertijd de rekentekens worden uitgelegd. Een geschenk voor lezers die niet zo dol zijn op rekenen, maar het wel moeten leren.

Plus, in het rood gekleed met plustekens erop, en Min, blauwe kleding met mintekens, vinden achter een losse steen in de muur een rol papier. Het is een bijzonder exemplaar. Ten eerste, omdat het is beschreven in spiegelschrift. En ten tweede, omdat Plus en Min op een geheimzinnige manier worden uitgenodigd naar de Grote Schat te gaan zoeken. 
Als belangrijke regel tijdens de zoektocht lezen ze ook: 'plus' is 'erbij' en 'min' is 'weg'. Plus en Min zijn erg nieuwsgierig naar de Grote Schat, dus gaan ze op pad. Ze tellen de opdrachten 1 tot en met 10 en ze voeren deze uit. Op allerlei manieren zijn ze bezig met de rekentekens: erbij doen, eraf halen en met de bijzondere vormen van optellen en aftrekken vermenigvuldigen en delen. De lezer beleeft niet alleen het avontuur mee, maar voert de opdrachten ook mee uit. Hulpmiddelen daarbij zijn de rode letters in de tekst voor plus en de blauwe voor min en twee vrolijke leeslinten die kunnen worden gebruikt om 'erbij' en 'weg' aan te wijzen. Het boek eindigt met een samenvatting waarin de begrippen van de tien opdrachten nog eens bij elkaar zijn gezet.
Als lezer moet je soms even ontdekken wat schrijver Ann Lootens heeft bedoeld (bijvoorbeeld dat 'oprapen' 'erbij' betekent en 'breken' 'eraf'), maar als dat duidelijk is is het boek een vrolijke en speelse manier om bezig te zijn met rekenen.

De kleurenillustraties van Riske Lemmens zijn erg functioneel. Ze laten zien wat met de tekst wordt verteld en dat is erg handig als uitleg voor de verschillende rekenbegrippen.


Ann Lootens (tekst) & Riske Lemmens (illustraties) - Plus en Min, Clavis, 2002

P.M.

 

« Terug

bol

Bestel
Ann Lootens - Plus en Min
via de internet boekhandel bol