Ghislaine Roman - Misschien

"Wonderen gebeuren als fantasie het wint van realiteit" 
misschien.gif

Ghislaine Roman - Misschien

 
Ghislaine Roman - Misschien

Dit boek vertelt geen echt verhaal. Maar dat stoort niet. Het is het perfecte boek om samen met je kind aan het fantaseren en filosoferen te gaan. En past helemaal in de nieuwe trend in de kinder- en jeugdboekenwereld om aan de hand van een boek met kids te gaan filosoferen.

De titel heeft meteen je aandacht. MISSCHIEN. Niet ja, niet nee. Het woord roept twijfels op, mogelijkheden. In elk geval meer vragen dan antwoorden. En daar gaat het precies om in dit boek. We gaan op zoek naar mogelijke antwoorden op waarheden. Want zijn die waarheden wel allemaal even waar?

Dragen clowns grote schoenen omdat ze grote voeten hebben? Misschien maken bijen honing omdat ze niet weten hoe ze chocolade moeten maken. Zebra's zijn vast gestreept omdat ze niet van ruitjes houden. Hebben kamelen twee bulten om dromedarissen jaloers te maken?

Het leuke aan de stellingen is de mix van herkenbaarheid (opa's baard, een clown, de vele dieren) én van fantasie en mysterie (heksen, dinosaurussen, draken). Het lijkt wel alsof de auteur een loopje neemt met de wetenschap: een gekke uitleg voor het verschil tussen dag en nacht, of voor een aantal verschijnselen uit de dierenwereld. Het zijn in elk geval vragen die kinderen kunnen bezighouden en verwonderen.

Het zijn geen stellingen waar je meteen ja of nee op antwoordt. Een voorzichtig 'misschien' zorgt dat je nog meer aan het fantaseren gaat. Kent jouw kind nog een andere reden? Of een vreemde verklaring? Is er wel één echte verklaring voor de stelling? En heeft het boek het bij het rechte eind? Het is heel tof om bij het kijken in dit boek samen te zoeken naar andere filosofieën.

En om samen in het boek op zoek te gaan naar grappige details en verrassingen in de illustraties. Want de grafische kwaliteit van dit boek is zeker een sterk punt.
Felle, uitnodigende, moderne kleuren lokken je aandacht. Dieren en figuren die je heel goed herkent, zijn toch wat vreemd. Een beetje statisch af en toe. Maar dat is wel eigen aan de stijl van Tom Schamp, als je je 'Mijn zus heeft een heuvel op haar rug' (Ed Franck) nog herinnert.
Leuk is dat de illustrator het hele boek door speelt met een ovale vorm. Je vindt diezelfde vorm op bijna elke pagina terug. Zelfs op de cover en schutbladen. Dit zorgt voor de vreemdste associaties. Een suikerspin lijkt plots verdacht veel op een boom, of op de maan, of op het lijf van een olifant. De illustraties zijn heel doordacht en vormen een knap geheel, een sterke aanvulling op de tekst.

Kortom, een intrigerend boek om steeds opnieuw te lezen! (zoals de flap trouwens suggereert). Een van de eerste kinderboeken die uitgeverij Mo Media brengt. Een duidelijke keuze voor ietwat artistiekere, grafisch sterke kinderboeken. Met een niet altijd evidente, maar zeker fascinerende inhoud!
Want het laatste mysterie is ook een echt doordenkertje: 'Misschien heeft elk boek wel een einde zodat je het steeds opnieuw kan lezen.'

Misschien
Vanaf 4 jaar
Originele titel: Le Livre des Peut-être
Tekst: Ghislaine Roman
Illustraties: Tom Schamp
Mo Media, 2004 

(I.D.)


« Terug