Sylvia Vanden Heende - Vos en Haas en de dief van Iek

"Een bonte afwisseling van tekst en kleine illustraties." 
voshaasiek.gif

Sylvia Vanden Heende - Vos en Haas en de dief van Iek

De populaire reeks boeken rond Vos en Haas zijn oorspronkelijk gestart als boeken voor eerste lezers, waarin het leesniveau moeilijker werd naarmate het verhaal vorderde. Er gingen al meer dan 100.000 exemplaren ervan over de toonbank, en ondertussen verscheen het duo nog op cd-roms, in een kookboek en in een abc-boek en kregen ze een eigen website. Dit is het eerste Vos en Haas boek dat niet meteen voor die eerste lezers is bedoeld, maar voor de groep 'gevorderde' fans van het duo. Voor vlotte lezers dus.

Neef is de neef van Vos. Hij ontmoet Jak, een boef en wil ook best eens een boef zijn, want die zijn stoer en smeden boze plannen. Hun plan is: alles stelen bij Vos. Neef heeft een lijst van wat hij stelen moet en doet net alsof hij bij Vos op bezoek komt. Hij wordt er hartelijk ontvangen door Vos en Haas en ontdekt dat het kleine kuiken Iek, de schat van kip Tok is. Een schat met een hart van goud, en dat is precies waar hij en Jak naar op zoek zijn... De spitsbroeders ontvoeren Iek in hun zak en vanaf nu is Iek hun schat. Een lastige schat, die zelf ook boef wil worden. Haas vertrouwt het zaakje niet en heeft meteen door dat Neef en Jak er met Iek vandoor zijn. De vrienden besluiten Iek te redden. Een nachtelijk avontuur volgt waarbij de boeven Iek willen teruggeven in ruil voor losgeld. Maar de vrienden overwinnen en plots is Jak het moe. Hij wil niet langer de vriend zijn van die verstrooide, domme Neef. Eind goed, al goed: het is feest bij Vos en Haas, met taart en koek en sap. En Neef die gewoon terug Neef is, in plaats van een boef.

Silvia Vanden Heede blijft haar stijl trouw: eenvoudige, mooie woorden in korte zinnen gemixt met een verhaallijn vol humor en spanning. Fijne afwisselingen van eenvoudige dialogen en beschrijvingen en steeds langer wordende zinnen in overzichtelijke hoofdstukken. Subtiel geeft ze moeilijke woorden een plek en uitleg. De vaak bekroonde Thé Tjong-Khing, die in 2005 nog de Woutertje Pieterse prijs kreeg voor zijn woordenloos verhaal 'Waar is de taart?' zorgt ook hier weer dat Vos en Haas een gezicht krijgen in beelden. Herkenbaar, kleurig, vol emotie en humor. Een bonte afwisseling van tekst en kleine illustraties maken dit een zalig (ont)spannend leesboek. Een uitdaging van 116 pagina's lang.


Vos en Haas en de dief van Iek
Vanaf 8 jaar
Tekst: Silvia Vanden Heede
Illustraties: Thé Tjong-Khing
Lannoo, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Sylvia Vanden Heende - Vos en Haas en de dief van Iek
via de internet boekhandel bol