Nienke Overbaan - Het boekje dat piept

"Over het huisje van muisje." 
boekjedatpiept.gif

Nienke Overbaan - Het boekje dat piept

Muisjes, hoe lief, grappig of klein ze ook zijn, hebben grote geheimen. Graag geziene hoofdpersonages van illustratoren bieden verhaalstof genoeg voor deze knappe peuterboeken...

Het boekje dat piept is het tweede boekje met figuurtje Poeka in de hoofdrol. Een vlot, hip hoofdpersonage, dat wat lijkt op een poes, knaloranje is en gemaakt in een soort plasticine of klei. Dit keer valt hij wat onhandig bij het skateboarden. Een kleine, knalblauwe muis is de boosdoener. Poeka heeft medelijden met het beestje en gaat samen met het muisje op zoek naar zijn thuis. En dat lijkt wel het best bewaarde geheim van het muisje, want waar is zijn huis? Het is niet het grote hok in de tuin, niet het huisje in een boom, niet het holletje in de grond, niet het nest op de vijver. Muis piept enkel antwoorden op de vragen van Poeka, en 'piep' is iets wat Poeka niet snapt. Dus neemt Poeka muis mee naar zijn huis om samen wat tv te kijken. Tot plots muis begint te hollen en verdwijnt in een klein gaatje in de muur. Thuis gevonden! Iedereen blij en Poeka kan weer met een gerust hart gaan skateboarden.

Een hip, jong boekje voor kleintjes dat uit het aanbod springt voor die leeftijd. Omwille van de strakke vormgeving met beperkt kleurenpalet (vooral zwart en oranje in vaag geschetste decors), de grappige, expressieve plasticine personages (net poppen zo echt) en het interactieve. Want als je op de kaft drukt, piept het boek ook echt. En zo kan je bij het voorlezen het muisje telkens ook echt laten piepen. En dat vinden kinderen natuurlijk geweldig! Een zachte kaft en de eenvoud van verhaal en vorm maken dit een leuk peuterboek.

Het boekje dat piept
Vanaf 4 jaar
Tekst: Nienke Oosterbaan
Illustraties: Yuka Morii en Geurt van Donkelaar
Mo Media, 2005
I.D.

« Terug