Jostein Gaarder - Het mysterie

"Een fascinerende voorbereiding op Kerstmis in 24 dagen." 
mystereigaarder.gif

Jostein Gaarder - Het mysterie

Vanaf 10 jaar.

Het is de laatste dag van november als Joachim en zijn vader in Het mysterie van Jostein Gaarder in de stad op zoek zijn naar een adventskalender. Bijna overal zijn ze uitverkocht, maar in een piepkleine boekwinkel vinden ze er een. Een hele oude, waarvan de kleuren zijn verbleekt. Ook de boekhandelaar is verbaasd dat het exemplaar in zijn winkel staat. Volgens hem moet het Johannes, een oude bloemenverkoper op de markt, zijn geweest die de (magische, naar later blijkt) adventskalender in de winkel heeft gezet. Joachim wil de kalender per se hebben. Hij hangt hem zorgvuldig boven zijn bed en kan bijna niet wachten tot de nacht voorbij is.
Als eindelijk de ochtend is aangebroken en Joachim het eerste luikje opent, valt er iets op zijn bed: een piepklein opgevouwen briefje met een in piepklein handschrift geschreven verhaal erop. Dit briefje is geen eenmalige gebeurtenis. Iedere decemberochtend is het raak. En leeft Joachim mee met Elisabet die samen met andere pelgrims op weg is naar Bethlehem om het kindje Jezus te verwelkomen op aarde. Het mysterie is een boek van Gaarder, dus de lezer kan iets bijzonders verwachten. De reis van Elisabet voert niet alleen vanuit Noorwegen naar Bethlehem, maar gaat ook nog eens vanaf het heden terug naar het jaar nul. Bovendien heeft dit verhaal in 24 hoofdstukken, die zijn te herkennen aan de kaders waarin ze zijn geplaatst, linken met de leefomgeving van Joachim. Een waar mysterie dus.

De vele historische feiten, zoals de bouw van de domkerk van Skåne, het ontstaan van Venetië en de verovering van Constantinopel, worden slechts heel summier genoemd. Dat kan ook niet anders als tweeduizend jaar geschiedenis in 250 bladzijden wordt samengevat. Het heeft wel tot gevolg dat dit alles enigszins langs de lezer heengaat.
Totaal anders is dat bij het mysterie van de magische adventskalender: het ontstaan ervan en de relatie met de hedendaagse wereld van Joachim. De overpeinzingen bij het adventsverhaal van Joachim en zijn vader en moeder zijn spannend om te volgen. En net als dit gezin kan de lezer bijna niet wachten tot de volgende dag om weer iets meer te weten te komen over de raadselachtigheden rondom Elisabet. Daarbij moet overigens wel worden gezegd dat de reis door de geschiedenis de spanning mede opvoert. Ook het feit dat elk hoofdstuk enkele herhalingen van eerdere gebeurtenissen bevat houdt de lezer bij het boek. Het is een prettige manier om elke dag weer in het verhaal te komen. 
Uiteindelijk vallen natuurlijk alle puzzelstukjes in elkaar. Dit doet enigszins geforceerd aan, maar in de sfeer van Kerstmis is het heerlijk zoet. En bij het dichtslaan van het boek slaakt de lezer dan ook een zucht van verlichting. Bovendien blijft de lezer een beetje namijmeren over de wijze spreuken waar Het mysterie mee volstaat. Zoals '...want het is je reinste onzin om 't juiste te geloven als het er niet toe leidt dat je mensen in nood helpt...'. Deze kan misschien wel als de meest actuele worden beschouwd.

Jostein Gaarder - Het mysterie, De Fontein, 2003 

P.M.

 

« Terug