Dick Bruna - Het leukste van Nijntje

"Feest voor Nijntje." 
leukstenijntje.gif

Dick Bruna - Het leukste van Nijntje

Het leukste van Nijntje, Huize Pluis, Waterpret met Nijntje.
Vanaf 2 jaar.

2005 is een groot feest voor alle Nijntje-liefhebbers. Nijntje wordt er namelijk 50 en dat vraagt om allerlei feestelijkheden: een tentoonstelling in Madurodam, een verjaardagskaarten-actie, een fijne spelletjesdoos en een aantal feestboeken natuurlijk.

Dick Bruna (zelf 78 jaar oud) zette Nijntje voor het eerst op papier in 1955. Op een familievakantie kreeg omslagontwerper en illustrator Dick het idee voor een nieuw personage, toen hij zijn zoon zag spelen met z'n stoffen speelgoedkonijn. Sindsdien spreekt het kleuterkonijntje Nijntje al jaren een heel grote groep kinderen (en volwassenen) aan. Velen onder ons zijn met Nijntje en haar verhalen grootgebracht.
Ondertussen onderging het eigenwijze personage een hele verandering: haar oorspronkelijke rondere vormen werden steeds strakker en gestileerder. Maar ze bleef even guitig en aardig van karakter, en beleefde allerlei avonturen (gaan logeren, vliegen, naar zee, naar de dierentuin, grote zus worden...)
Het sympathieke personage spreekt aan in al zijn eenvoudigheid en draagt duidelijk de stempel van Bruna's wereldberoemde stijl. Eenduidige, simpele vormen, beperkte, felle kleuren en herkenbare, huiselijke situaties. En vlakke tekeningen met dikke lijnen, zonder perspectief. Nijntje vertedert en verovert harten. Vooral bij hele kleine kinderen.
Peuters kunnen natuurlijk zelf niet lezen. Toch kunnen ze genieten van boeken en de liefde voor boeken en verhalen op verschilende manieren meekrijgen. En dat heeft Dick Bruna maar al te goed begrepen. Daarom verschijnen dit voorjaar twee publicaties voor hele jonge kinderen: eentje om naar te luisteren en eentje om mee te spelen.

Bij Rubinstein verschijnen dit voorjaar maar liefst twee luisterboeken. 'Het leukste van Nijntje': een soort 'best of' dubbel cd en 'Huize Pluis', een pakket van 2 nijntjes-boeken met cd en een bouwplaat om zelf ineen te knutselen, cd's vol bekende verhalen. 90 minuten lang kunnen kinderen luisteren naar een grote selectie Nijntje-verhalen en andere Bruna-verhalen (Snuffie, Circus, Betje Big...)
De teksten van Bruna staan heel dichtbij zijn beoogde doelgroep (2 tot 6 jarigen). Eenvoudige woorden, korte zinnen en een vlot, prettig ritmisch rijm. Lekkere voorleesverhalen, die peuters al snel kunnen meezeggen en onthouden. En dat zijn natuurlijk dromen van teksten om luidop voor te lezen. De verhalen zelf zijn heel beschrijvend en visueel (vol vormen en kleuren, met aandacht voor decor en omgeving) en dat helpt om de (ontbrekende) beelden voor te stellen. Tenzij je natuurlijk de bijhorende boekjes in je collectie hebt en die erbij kan halen...
Na een kort liedje (dat aanduidt dat het voorleestijd is) volgen de verhaaltjes. Voordeel is dat je even de tijd hebt om je gezellig op de bank te installeren en zo de aandacht van de kinderen kan vragen. De overgang naar een volgend verhaal wordt trouwens telkens weer aangeduid door een stukje vrolijke muziek.
En dan vertellen muziek, geluiden en stemmen het verhaal. Bijvoorbeeld in 'het orkest': hoor je ook alle muziekinstrumenten muziek spelen die in de tekst aan bod komen. Of 'Twinkel twinkel' is een gezongen verhaal. De duidelijke stem van een kind of een volwassene (afwisselend) leest voor en betrekt zo de luisteraars nog meer bij het verhaal: kinderen kunnen elkaar helpen lezen en houden van verhalen.

Van Nijntje verscheen al heel wat merchandising. Het is algemeen bekend dat haar bedenker Dick Bruna daar heel nauwlettend op toeziet. Maar naast de vele poppen, gadgets enz, verschijnen ook steeds meer afgeleide boekproducten. Knisperboekjes, kartonboekjes, kleurboeken, 3d-boeken en badboeken.

En dit voorjaar is er ook een heel bijzonder badboekje: Waterpret met Nijntje. Omwille van de onconventionele vorm: het is niet alleen een boek met pagina's, maar ook een carroussel die op het water kan drijven. Dit badboekje is een speel- en aanwijsboek. Voor- en achterkant tonen Nijntje op een boot en ook de titel geeft aan dat alles binnenin met water te maken zal hebben. Het silhouet van de boot blijft de achtergrond voor de volgende drie scènes. Eentje in het water, waar alles helder blauw is en je kleuter kan aanduiden wie er in het water zwemt (vissen, eendjes, een hondje). Eentje aan de vijver, met een witte achtergrond waartegen Nijntje fietst of rolschaatst en vogeltjes vliegen. Hier is het zoeken naar wie je in de parkvijver kan zien (kikker en zwaan). Een derde aan zee, met het gele strand als decor en met tropische vissen en een bal in zee. Met kleine details wordt telkens de omgeving geschetst. Nijntje in badpak, of met schep en emmertje. Nijntje spelend in een park dichtbij de vijver, Nijntje zwemmend in het water. Leuk zijn de reeks waterdieren die aan bod komen en benoemd kunnen worden. En een net iets leuker en moeilijker zoekspelletje is het verschil zoeken tussen het kleine tekeningetje bovenaan: links een lachende zon, rechts een verwonderde zon...

Maar het fijnste aan badboekjes is dat je er ook echt mee in het water kan spelen, en dit boekje is een bootje op zich. Een leuk geschenkje voor kleine waterratten.

Ook de site www.nijntje.nl is een bezoekje waard!

Het leukste van Nijntje
Luisterboek
Vanaf 2 jaar
Tekst: Dick Bruna
Rubinstein, 2005

Huize Pluis
Luisterboek
Vanaf 2 jaar
Tekst: Dick Bruna
Rubinstein, 2005

Waterpret met Nijntje
Tekst en illustraties: Dick Bruna
Mercis Publishing, 2005

I.D.

« Terug