Thea Dubelaar - Sinterklaas zakt door zijn paard

"Een vrolijk (voor)leesboek voor bij de schoorsteen." 
sinterklaaspaard.gif

Thea Dubelaar - Sinterklaas zakt door zijn paard

Vanaf 5 jaar.

In iedere boekwinkel zijn wel boeken met Sinterklaasverhalen te vinden. Genoeg zelfs. Maar het gebeurt slechts een enkele keer dat er een verschijnt die boven de middenmoot uitstijgt. Een goed voorbeeld daarvan is Sinterklaas zakt door zijn paard van Thea Dubelaar. Dit boek vol humor, gedoseerde spanning en kleine onthullingen voert de lezer mee in de mythe van de goedheilig man en zijn pieten.

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Sint zich klaarmaakt om naar Nederland te gaan. De decembermaand is nog ver weg, maar in Spanje draaien de speelgoed- en inpakmachines op volle toeren, worden de paklijsten gecontroleerd en zorgt een reusachtige kapitein ervoor dat de stoomboot helemaal in orde wordt gemaakt. Alle zwartepieten werken hard om ervoor te zorgen dat Sinterklaas met een volle boot en op tijd bij de kinderen in Nederland aankomt. En als het aan Sint ligt reist ook het paard Amerigo mee. De trouwe viervoeter verheugt zich er al op om zijn baas door de Nederlandse straten te dragen, maar piet Pedro, de vaste helper van Sinterklaas, voorziet grote problemen. Amerigo is namelijk veel te dik. Zo dik zelfs, dat hij al door zijn benen zakt als er een licht pietje op zijn rug zit. Een dieet van water, hooi en vitaminen en elke dag draven moeten hem weer slank maken. De schimmel doet zijn best, maar de vijgen, speculaaskoeken en verse broodjes blijven lonken. Amerigo kan ze niet weerstaan. En Sinterklaas wil alleen maar op zijn trouwe viervoeter rijden. Op het allerlaatste moment voordat de boot de haven uitvaart zakt Sinterklaas door zijn paard. Sint heeft een hersenschudding en Amerigo schaamt de ogen uit zijn hoofd. Maar ook Pedro voelt zich schuldig, omdat hij een ander paard kocht in plaats van Amerigo te gaan trainen. Gelukkig duurt de bootreis naar Nederland lang genoeg om iedereen weer blij te maken.

Zoals hierboven al gezegd zit het treffend geschreven Sinterklaas zakt door zijn paard vol kleine, voor jonge lezers goed te begrijpen, grapjes en spannende elementen. Maar het zijn vooral de 'onthullingen' die het verhaal verrassend maken. Want wie wist dat zich onder alle zwarte zwartepieten ook één witte zwartepiet bevindt? Of dat Sint vroeger (nu niet meer, want hij is te oud) stoute kinderen meenam naar Spanje om ze gedurende een jaar te bevrijden van nare ouders en vervelende klusjes, zodat ze weer aardig werden? Het 'prijsgeven' van deze geheimpjes is een prachtige vondst van Dubelaar.
Ook absoluut het vermelden waard zijn de fullcolour tekeningen van Kees de Boer. De onderwerpen zijn herkenbaar weergegeven, maar De Boer heeft er bovendien veel, vaak komische, details aan toegevoegd. Zoals de illustratie van de productielijn van speelgoedauto's in het speelgoedparadijs: de lezer blijft ernaar kijken en ziet steeds nieuwe dingen.
Met Sinterklaas zakt door zijn paard kan de lezer zich even losmaken uit de roerige gebeurtenissen rondom de Sint en toch dichtbij de weldoener zijn.

Thea Dubelaar - Sinterklaas zakt door zijn paard met tekeningen van Kees de Boer, Ploegsma, 2003 

P.M.

 

« Terug