Géraldine Elschner - Het paaskuiken

"Waarom Pasen soms in maart en soms in april valt." 
paaskuiken.gif

Géraldine Elschner - Het paaskuiken

 Vanaf 4 jaar.

Voor veel volwassenen is het al heel onduidelijk waarom Pasen soms in maart en soms in april op de kalender staat. Dus moet deze datumwisseling voor kinderen helemaal onbegrijpelijk zijn. Zeker, als bijna niemand hun de reden ervan kan uitleggen. Het prentenboek Het paaskuiken van Géraldine Elschner en Alexandra Junge biedt uitkomst. Want daarin is de bepaling van de paasdatum verweven in een verhaal.

Het begint met de kip Hilde. Zij heeft een ei gelegd om uit te broeden, maar het kuiken wil maar niet tevoorschijn komen. Daar heeft het beestje een hele bijzondere reden voor. Het wil namelijk precies op paaszondag uit zijn ei kruipen. Om hem te kunnen vertellen wanneer het zover is moet Hilde op onderzoek uit. Ze vraagt alle dieren op de boerderij of zij haar meer over de paasdatum kunnen vertellen, maar geen van alle kunnen haar helpen. Wel raden ze haar aan naar Simon de uil te gaan. Hij weet misschien of Pasen dit jaar in maart of in april valt. En Simon weet dat inderdaad. Hij zegt Hilde terug te komen op de eerste lentedag. Daarna moet ze, of eigenlijk het kuiken in het ei, wachten tot de eerstvolgende volle maan. Om vervolgens nog een paar dagen af te tellen tot de eerste paasdag. Voor het kuiken duurt dit allemaal ontzettend lang. Maar hij houdt vol, want wat is er nou mooier dan precies op paaszondag uit het ei te kruipen?

Op de eerste plaats is Het paaskuiken een aardig verhaal, waarbij de taalgrapjes de lezer regelmatig laten glimlachen, en waardoor de lezer terloops leert hoe elk jaar opnieuw wordt bepaald of Pasen in maart of in april valt.
Ook de illustraties van Alexandra Junge bevatten volop humor, zoals een rietje van stro dat door de eierschaal is gestoken zodat het kuiken naar de maan kan kijken of een krekel die lekker op het hooi zittend toekijkt hoe het kuiken uit zijn ei komt. Details die de tekeningen zeer de moeite waard maken en uitnodigen om ze goed te bekijken. Daarbij zijn ze, mede door de natuurlijke kleuren, ook gewoon mooi om te zien. 
Alles bij elkaar maakt het Het paaskuiken tot een mooi prentenboek om tijdens de paasdagen (voor) te lezen. Tegelijkertijd kan dan een zoekspel worden gespeeld: soms moet je er echt naar speuren, maar in iedere tekening zit een haas verstopt.

Géraldine Elschne - Het paaskuiken, met illustraties van Alexandra Junge
De Vier Windstreken, 2003

P.M.

 

« Terug