Marjolein Hof - Een kleine kans

"Over van je vader houden en bang zijn voor het lot." 
kleinekans.gif

Marjolein Hof - Een kleine kans

Een kleine kans van Marjolein Hof werd al bekroond met de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur en de publieksprijs van de Gouden Uil. En terecht want ze schreef een mooi, sober verhaal voor tien-plus. Over van je vader houden, bang zijn dat er iets fout is gegaan en spelen met het lot.

Kiek is een heel gewoon meisje, met een heel bijzondere vader. Hij werkt als dokter. En daarvoor gaat hij vaak naar oorlogsgebied. En dat is gevaarlijk, hij kan ziek worden, een ongeluk krijgen en er zijn verdwaalde kogels... Volgens mama is de kans klein dat hem iets overkomt. En volgens Kiek kan ze die kans nog kleiner maken. Want ze kent niemand met een dode vader, een dode hond en een dode muis. Als haar vader vermist wordt in de rimboe, piekert Kiek zich suf, en smeedt ze allerlei plannetjes. Ze koopt een zieke muis, en heeft zo algauw een dode muis. Als haar hond Mona het nu zou begeven, dan is de kans wel heel klein dat papa iets overkomt...

De papa van Kiek is er niet, maar precies zijn afwezigheid zorgt ervoor dat zijn rol in haar leven zo groot is. Ze maakt zich zorgen, wil hem niet kwijt. En ze benadert die ongerustheid op een heel naïeve en vertederende manier. In haar onschuld probeert ze het lot om te keren. Met een bijna mathematische zekerheid pakt Kiek alles aan, niet met boos zijn zoals oma, of met de opruimdrang van mama. Hevige, grote emoties zoals ze beleefd worden door een heel herkenbaar en klein meisje. En dat is precies de humor én sterkte van dit verhaal.

Een kleine kans
Vanaf 10 jaar
Tekst: Marjolein Hof
Querido, 2006

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Marjolein Hof - Een kleine kans
via de internet boekhandel bol