Paula Gerritsen - Noten

"Over een duinmuis die noten verzamelt." 
notengerritsen.gif

Paula Gerritsen - Noten

Noten is het eerste eigen prentenboek van Paula Gerritsen. Ze maakte eerder prentenboeken met Elle van Lieshout en Erik van Os. Dit boek verscheen al meteen in Italië, Duitsland en Amerika.

De kleine duinmuis Muis is dol op noten. Van bij haar hol in de duinen kan ze de notenboom zien staan. Als het herfst wordt, is het tijd voor Muis om noten te verzamelen. Gewapend met een dikke jas met extra grote zakken trekt ze op pad. Maar er is iets fout. Onderweg waarschuwen een heleboel andere dieren haar. Er is een storm op komst... maar Muis hoort en ziet hen niet. Net als het noodweer uitbreekt, bereikt Muis de boom. Moe van de lange tocht valt ze in slaap en als ze de volgende morgen terug wakker wordt, is de boom kaal, alle lekkere noten zijn verdwenen... Teleurgesteld begint Muis aan de tocht terug, zonder noten. Groot is de verrassing die haar bij haar hol opwacht: de wind bracht die nacht heel wat noten, bergen noten!

Muis ontdekt dat geluk je soms gewoon stomweg overvalt. Sommige fijne dingen verschijnen zomaar op je pad. En dan kan je dag niet meer stuk. Muis is een heel gewoon figuurtje. Dapper zet ze door en doet de dagelijkse (jaarlijkse) klusjes, omdat die nu eenmaal moeten gebeuren, ook al is dat niet altijd makkelijk (storm, een tractor die je wil platwalsen, een hond die je achterna zit). Het is een personage dat volhardt en recht op haar doel afgaat. En dat een tegenslag kan verwerken. Of intens genieten van een mooi moment.

Noten is een sfeervol herfstig boek. Een boek waarin de natuur en dieren centraal staan. Vol warme tinten bruin, oker en beige. Vol prachtige landschappen (duinen, velden en bos). Vol grappige kleine dieren (schattige mieren klauteren over de pagina's, op bijna elke bladzijde vliegen piepkleine vogels) en knap geschetste grotere dieren (meeuw, de schapen en haas zijn heel gedetailleerd en levensecht). Om al even in de sfeer te komen van een lange boswandeling op een winderige herfstdag.

Noten
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Paula Gerritsen
Lemniscaat, 2005

 

« Terug

bol

Bestel
Paula Gerritsen - Noten
via de internet boekhandel bol