Linda van Mieghem - Paveltje

"Een verhaal over klein zijn, toverwol en groeimeters." 
paveltje.jpg

Linda van Mieghem - Paveltje

Vanaf 7 jaar.

De zevenjarige Pavel uit het boek Paveltje van Linda van Mieghem is klein. Zo klein dat elke millimeter groei belangrijk voor hem is. Soms denkt hij zelfs dat hij eigenlijk een kabouter is en dat zijn moeder hem onder een paddestoel of tussen de wortels van een eik heeft gevonden. Aan opa en oma vraagt Pavel of hij misschien met een puntmuts op is geboren. Ja, volgens opa. Onzin, volgens oma. Volgens zijn juf is Pavel te groot om een kabouter te kunnen zijn.

Als Pavel weer eens bij opa en oma komt heeft oma een verrassing voor hem: een zelfgebreide trui. Knalrood en veel te groot. Pavel voelt zich verschrikkelijk in dat wollen ding. Toch is het uiteindelijk deze trui die hem helpt om de grootste pestkop uit de klas een lesje te leren. Want terwijl Pavel luistert naar het verhaal dat de juf vertelt, vervormt hij, zonder dat hij het zelf in de gaten heeft, de trui tot een muts. Eentje die hem groot en sterk laat voelen! Maar die ook vastgeplakt lijkt te zijn aan zijn hoofd. Juf Antje en alle kinderen uit de klas trekken eraan, maar de rode muts blijft gewoon waar hij is. Van Mieghem heeft dit gebeuren erg beeldend en komisch beschreven. De lezer ziet helemaal voor zich hoe de rij kinderen trekt en omkukelt. 
De rode muts zorgt er ook voor dat Pavel meneer Rank ontmoet. Omdat de merkwaardige wol en het wondermiddel dat de muts losmaakt uit Ranks winkel komen wil Pavel daar wel eens binnen kijken. Hij weet niet wat hij ziet! Wat een spullen. En vooral: wat een ongelooflijk lange man. Bovendien draagt hij ook nog kleren met bloemetjes erop. Pavel vindt meneer Rank maar een rare. Dat blijft hij vinden. Ondanks dat zijn moeder verliefd op hem wordt, en Rank op haar, de regelmatige bezoeken aan zijn winkel en de van hem gekregen opvouwbare meetlat en toverballen die Pavel laten groeien. Dezelfde die Rank ooit ook hebben geholpen. Als Pavel dat hoort, kijkt hij nog eens goed naar die lange man.

Linda van Mieghem heeft met Paveltje een lief, fantasierijk en humorvol verhaal geschreven. Lief, omdat de lezer echt het gevoel krijgt dat ze met liefde over Pavel schrijft. Fantasierijk, omdat het verhaal vol staat met van die heerlijke wensen en gedachten die in het echt nooit kunnen gebeuren, maar die voor de lezer om te smullen zijn. En humorvol, omdat de grapjes in zowel de gebeurtenissen als de taal de lezer met een voortdurende glimlach om de mond laten genieten. 
Hoewel het hoofd van Van Mieghem vol verhalen zit, komt er slechts af en toe een op papier. Gelukkig is dat met Paveltje gebeurd!


Linda van Mieghem - Paveltje, met illustraties van Mark Janssen
Davidsfonds/Infodok, 2003

 

P.M.

« Terug