Annejoke Smids - Piratenbloed

"Over een jongen die noodgedwongen piraat wordt." 
piratenbloed.gif

Annejoke Smids - Piratenbloed

Vanaf 14 jaar

Sebastiaan is zestien als hij in het jaar 1697 aanmonstert op de Katharina. Op weg naar Kaap de Goede Hoop zijn er ineens drie mannen op het schip die brieven komen afgeven voor hun familie. Ze zijn daarna spoorloos verdwenen en de Katharina komt in een storm terecht waarbij het schip vergaat samen met alle bemanning op drie na. Sebastiaan, de wrede officier/kok Gort en de verhalenverteller Vincent Eilander.
Ze worden gered en vervolgens meegenomen door piraten die het schip van hun redders leegroven en de bemanning vermoorden. Sebastiaan helpt de gewonde piraten maar voelt zich een verrader.

Op het pirateneiland Madagascar blijkt dat ze niet alleen niet als gevangenen worden gezien maar zelfs worden opgenomen in het leven aldaar. Toch blijft Sebastiaan moeite hebben met het feit dat hij nu bij de piraten hoort. Hij vindt het leven er prettig, is verbaasd over de vreedzame gemeenschap, maar vindt het stelen desondanks niet goed te keuren. Maar iedereen blijkt om begrijpelijke redenen te hebben gekozen voor de piraterij.

Toch wordt op een dag de lieve vrede in het piratendorp verstoord. Er gebeuren allerlei nare dingen en dan moet Sebastiaan zijn loyaliteit bewijzen...

Over het boek
Piratenbloed is een spannend boek over de piraterij en de scheepvaart in de zeventiende eeuw. Annejoke Smits beschrijft beeldend hoe het leven op een schip eraan toegaat, de sleur maar ook de gevechten tegen de wind en de zee. Het leven aan boord is hard: er is meestal niet genoeg te eten en wat ze krijgen is vaak zo bedorven dat veel scheepslieden tijdens de reis overlijden. Het is de kapitein die beslist of hij zo snel mogelijk zijn lading lost/ophaalt zonder zijn bemanning in acht te nemen, of zo nu en dan in de havens aanlegt om voedsel en vers water in te slaan.
Heel begrijpelijk heeft Sebastiaan moeite met het stelen van de piraten. Maar gaandeweg krijg je als lezer ook steeds meer begrip voor de levenswijze van de piraten. Sterker nog: je zou willen dat je ook eens een kijkje zou mogen nemen op zo'n prachtig eiland met z'n prachtige stranden en de gemoedelijke sfeer. Avontuur en vrijheid: dat is het leven van een piraat!
Maar ook het leven van een piraat heeft regels en daar wordt streng op toegezien. Stelen van elkaar is uit den boze en wordt bestraft met het worden vastgespijkerd met de handen aan een boom. En zie je dan maar los te krijgen..
Dan is er ook nog de mythe van de Vliegende Hollander, het spookschip dat pas echt de grote schrik der zee is. Sebastiaan maakt het van heel dichtbij mee.
Het boek is een aanrader: het is zo spannend dat je niet meer kunt stoppen met lezen.

Over de auteur
Annejoke Smids heeft altijd al kinderboeken willen schrijven. Voor het boek Piratenbloed heeft ze veel onderzoek gedaan over piraterij, de zeevaart, over Madagascar en scheepsbouw. Ze zegt zelf natuurlijk veel te hebben verzonnen, maar dat wat ze schrijft moet wel ongeveer kloppen.

Annejoke Smids - Piratenbloed, Ploegsma, 2003
(S.v.B.)

 

 

« Terug

bol

Bestel
Annejoke Smids - Piratenbloed
via de internet boekhandel bol