Karlijn Stoffels - Marokko aan de plas

"Als drie talen vechten je hoofd." 
marokkplas.gif

Karlijn Stoffels - Marokko aan de plas

Vanaf 12 jaar.

Issa woont in Plaswijk, een wijk in Amsterdam. Hij komt net van de basisschool af en gaat als enige uit zijn klas naar VMBO-groen. Een school waar hij gaat leren tuinman te worden of dierenverzorger. Ook een school waar hij extra begeleiding krijgt en dat is goed voor hem, zegt de meester van groep acht. In Issa's hoofd kan het namelijk een warboel zijn. Woorden van verschillende talen vechten om als eerste naar buiten te komen. Soms zijn dat de Nederlandse van school en de straat, soms de Arabische van zijn geloof en op andere momenten die van zijn thuistaal. En soms komen ze allemaal tegelijk uit zijn mond. Issa weet dan wel wat hij wil zeggen, maar anderen begrijpen hem niet.
Op de nieuwe school hebben alle kinderen iets bijzonders. Bijvoorbeeld Kelsey, hij vloekt wanneer het hem uitkomt, Dicky kan niet stilzitten en Farah is vreselijk onzeker. Daarom krijgen ze praktijklessen, zoals techniek, dieren verzorgen, plantkunde en sport. Issa gaat het leuk vinden op school, hoewel hij tegen zijn vrienden op straat zegt dat hij er niets aan vindt. Want dat zeggen ze allemaal.
Zonder dat hij het wil komt Issa op een dag terecht in een gevecht tussen de jongens en meisjes uit de Plaswijk en de Vlugtwijk, de Plassers en de Vlugters. Issa wil Farah redden, maar hij moet dit bekopen met stompen en klappen. Zoveel dat hij in het ziekenhuis belandt. En dan wil ook nog de politie met hem praten...

In Marokko aan de Plas is Issa voortdurend in tweestrijd. Kiest hij voor zichzelf of voor zijn vrienden in de buurt? Kiest hij voor zijn broer Mohammed of voor zijn vader? Kiest hij voor het Nederlands of voor het Arabisch? Karlijn Stoffels beschrijft hoe Issa een balans probeert te vinden tussen de verschillende werelden. Hij lijkt de strijd te verliezen, maar weet uiteindelijk zelfs zijn vader ervan te overtuigen dat zijn broertje naar de speelzaal moet om Nederlands te leren. 
Marokko aan de Plas geeft een goed beeld van de vele moeite die een gewone Marokkaanse jongen moet doen om voor zichzelf een plek en kansen te creëren in de multiculturele samenleving van Nederland. Een aanrader voor alle kaaskoppen en anderen.


KARLIJN STOFFELS - MAROKKO AAN DE PLAS, Querido, 2002 

(P.M.)

 

« Terug