Nicola Davies - Het boek van poep

"Alles wat je wilt weten over dierenpoep." 
boekvanpoep.gif

Nicola Davies - Het boek van poep

Dieren worden vaak opgevoerd als personages in kinderboeken. Maar zoals vaker overtreft realiteit ook hier de fictie. Dieren zijn namelijk interessante en boeiende wezens. En in informatieve boeken kan je kennismaken met heel wat van die rare beestjes en hun vreemde gewoontes.

Het boek van poep is een onverwacht leuk non-fictie boek voor kinderen. Met één thema: de uitwerpselen van dieren. Want daar valt meer over te zeggen dan je in eerste instantie denkt. Maar liefst 60 pagina's vol met weetjes over kak, een onderwerp waar mensen niet gauw over gaan praten. Schaamte of walging vind je in dit boek niet terug, humor en grappige feiten des te meer.
Dieren kakken namelijk in allerlei soorten en maten. Hoe kan je bijvoorbeeld aan een hoopje poep de eigenaar ervan bepalen? De vorm, de kleur en de geur helpen je al een stuk verder. Kan poep ook nuttig zijn? Tuurlijk en bewijzen volgen in een haast wetenschappelijk onderzoek waarin allerlei dieren en hun uitwerpselen worden opgesomd. Zo heeft de mol een soort toilet om zijn behoefte te doen. Nijlpaarden gebruiken poep om hun weg te vinden. Duizendpoten bouwen er hun nest mee, mestkevers leven van olifantenpoep, planten gaan ervan groeien, wetenschappers komen heel wat over dieren (zelfs uitgestorven diersoorten!) te weten aan de hand van een hoopje poep.

Het is duidelijk: poep is een van de nuttigste dingen op aarde. Het kan gebruikt worden als voedsel, brandstof en bouwmateriaal. Het verspreidt boodschappen en zorgt dat het leven op aarde kan voortgaan. Als afsluiter zijn er trouwens nog een aantal vreemde weetjes: de grootste drol is die van de blauwe vinvis, de kleinste die van de hommelvleermuis, de walgelijkste die van de oerang-oetang. En wonderlijk genoeg is er zelfs een dier dat niet poept: de eendagsvlieg.

Dit boek is een heel apart en origineel informatief boek voor kinderen. Omwille van het heel absurde en tegelijkertijd interessante thema, omwille van de heel vlotte schrijfstijl, omwille van de andere kijk die het ons geeft op het dierenrijk en omwille van de knappe illustraties. Die lijken op het eerste zicht wat slordig neergekrabbeld, wat onaf geschetst. Maar net daardoor vullen ze de tekst goed aan. Ze zitten vol humor en kleur, leuke opmerkingen, verschillende technieken, prettige chaos en dat spreekt kinderen net zozeer aan als het ietwat controversiële thema van dit boek. Een boekje open over een anders stilgehouden onderwerp...

Het boek van poep
Vanaf 8 jaar
Tekst: Nicola Davies
Illustraties: Neal Layton
Vertaling: Sylvia vanden Heede
Lannoo, 2004

« Terug